Rusia, ultimatum pentru armata Ucrainei. „Toți militarii să depună armele acum”

Beatrice Dumitru 19.04.2022, 14:37
Rusia, ultimatum pentru armata Ucrainei. „Toți militarii să depună armele acum”

Rusia a început asaltul major în estul Ucrainei și a anunțat că a efectuat zeci de atacuri cu rachete și obuze peste noapte, pentru că vrea să preia controlul asupra Donbasului. „Forțele ruse îndeplinesc sarcinile stabilite de șeful armatei Vladimir Putin pentru operațiunea militară specială”, a spus ministrul Apărării de la Moscova. De asemenea, Rusia a cerut armatei ucrainene să depună armele și să se predea.

Rusia cere Ucrainei să depună armele

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova începe o nouă etapă a ceea ce numește operațiunea sa militară specială în Ucraina, despre care a prezis că va reprezenta un moment foarte important al întregului război. Cea mai mare bătălie se va da în estul Ucrainei, unde Rusia vrea să dețină controlul total.

În acest context, Rusia a cerut întregii armate ucrainene să „depună armele” și ultimilor apărători ai orașului Mariupol să pună capăt „rezistenței lor fără sens”, un apel care vine în momentul în care, potrivit Kievului, Moscova și-a lansat marea ofensivă pentru a ocupa estul Ucrainei.

Rusia, ultimatum pentru armata Ucrainei. „Toți militarii să depună acum armele”
Rusia vrea să cucerească estul Ucrainei.

Nu vă forțați norocul, luați singura decizie corectă, aceea de a înceta operațiunile militare și de a depune armele. Ne adresăm tuturor militarilor armatei ucrainene și mercenarilor străini: o soartă grea vă așteaptă din cauza cinismului autorităților de la Kiev”, a spus Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, preluat de Le Figaro.

„Rusia vrea să elibereze militar Donbasul”

Armata rusă a mai promis „salvarea vieții” luptătorilor ucraineni din Mariupol care încă ocupă situl industrial Azovstal, dacă aceștia se predau și propune o încetare a focului astfel încât „toate unitățile armate ucrainene, fără excepție, și mercenarii străini să plece fără arme sau muniție”.

Solicităm autorităților de la Kiev să dea dovadă de bun simț și să ordone luptătorilor să înceteze rezistența fără sens”, a adăugat Ministerul rus al Apărării.

De la începutul lunii martie, când a început asediul asupra orașului port Mariupol, Moscova a cerut în repetate rânduri forțelor ucrainene să depună armele. Săptămâna trecută, peste 1.000 de soldați ucraineni s-au predat la Mariupol, dar alte câteva sute se află încă în uriașa fabrică Azovstal, unde opun o rezistență acerbă, potrivit separatiștilor pro-ruși.

Rusia vrea să „elibereze” militar Donbasul, „planul de eliberare a republicilor populare Doneţk şi Lugansk este implementat”, a afirmat ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu. Moscova consideră această regiune independentă de Ucraina, acuzând Occidentul că „prelungește” conflictul prin livrarea de arme Kievului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...