Rusia trimite mai multe trupe în apropierea graniţei cu Azerbaijan. Care este, de fapt, motivul

Stan Filon 04.05.2021, 15:05
Rusia trimite mai multe trupe în apropierea graniţei cu Azerbaijan. Care este, de fapt, motivul

Nici nu și-a retras bine trupele de la granița cu Ucraina, că Rusia a început deja să se concentreze asupra unei noi ținte! Vladmir Putin a trimis mai multe trupe în Armenia, chiar la granița cu Azerbaidjan! Kremlinul spune că astfel veghează la menținerea păcii, după războiul azero-armean de anul trecut, potrivit Reuters.

Rusia trimite mai multe trupe în apropierea graniţei cu Azerbaijan

Rusia a mărit numărul de trupe din Armenia, iar pretextul ar fi menținerea păcii, însă experții spun că zona în care au fost trimise noile trupe reprezintă o zonă strategică. Primele trupe rusești au ajus în zonă anul trecut, când au fost trimise în urma unui acord de menținere a păcii. Războiul de 6 săptămâni dintre Armenia și Azerbaidjan a adus celor din urmă câştiguri teritoriale semnificative împotriva forţelor etnicior armeni.

Rusia este unul dintre aliaţii de bază ai Armeniei, fostă republică sovietică. Moscova are deja o bază militară în nord-vestul Armeniei şi a trimis recent 2.000 de militari în Nagorno-Karabah, o enclavă din Azerbaidjan în care locuiesc etnici armeni.

Rusia trimite mai multe trupe in apropierea granitei cu Azerbaijan
Rusia trimite mai multe trupe in apropierea granitei cu Azerbaijan

Regiunea armeană Syunik este o zonă strategică

”Două unităţi ale Bazei ruse 102 au fost construite în regiunea Syunik. Sunt garanţii suplimentare de securitate nu doar pentru regiunea Syunik, ci şi pentru Armenia”, a declarat premierul armean în exerciţiu, Nikol Paşinian, conform agenţiei Interfax.

Regiunea armeană Syunik este o zonă strategică, fiind situată în apropierea Azerbaidjanului, a exclavei azere Nahcivan, dar și a Iranului, un alt partener de-al Rusiei.

În altă ordine de idei, Rusia este acuzată de Ucraina că retragerea trupelor este doar una parțială. Moscova a anunțat că acesta a fost doar un exercițiu de ”verificare”. Cu toate acestea, Rusia trimisese la granița cu Ucraina nu mai puțin de 300.000 de soldați, 35.000 de echipamente şi tehnică militară, între care 180 de nave şi vedete, precum şi aproximativ 900 de avioane, inclusiv 15 avioane cu rază lungă de acţiune şi 40 de avioane de transport militar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...