Rusia, susținută în continuare de Europa. Ce țări plătesc încă bani grei în schimbul gazului rusesc

Andra Daoud 12.06.2022, 17:39
Rusia, susținută în continuare de Europa. Ce țări plătesc încă bani grei în schimbul gazului rusesc

Rusia încă vinde gaz către mai multe țări din Europa, care sunt dependente de energia rusească. În timp ce unele state au renunțat să mai cumpere gaze naturale de la Rusia după declanșarea războiului din Ucraina, alte țări încă plătesc bani grei pentru gazul rusesc, pentru că nu au alternativă. Care sunt acestea și ce țări au renunțat la gazul rusesc.

Rusia vinde în continuare gaz către Europa

După ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina, Europa a început să aplice pachete de sancțiuni economice Moscovei, pentru a descuraja actele de agresiune. Mulți investitori s-au retras de pe piața din Rusia și și-au închis afacerile de acolo, iar unele țări au renunțat la gazul rusesc. Există însă în continuare state dependente de gazele naturale din Rusia, care nu pot întrerupe contractele de furnizare pentru că nu au alte soluții.

Vladimir Putin a introdus plata în ruble, pentru a susține economia rusească, iar țările care nu s-au conformat nu au mai fost alimentate cu gaze din Rusia. Gigantul Gazprom a întrerupt alimentarea către Polonia, Bulgaria, Finlanda și Țările de Jos, după ce acestea nu s-au conformat și au refuzat să plătească în ruble.

Printre țările care încă sunt dependente de gazul rusesc se numără statele baltice și mai multe țări din Europa de Est și din zona balcanică, potrivit Institutului de Studii Economice de la Viena.

Rusia, sustinuta in continuare de Europa. Ce tari platesc bani grei in schimbul gazului rusesc
Multe tari inca sunt dependente de gazul din Rusia

România importă în continuare gaz din Rusia

În România, gazul rusesc este cumpărat în continuare, în contextul în care legea offshore a fost adoptată abia luna trecută și va mai dura ceva timp până când România ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic.

„Am fost acuzat că Romgaz şi-a scăzut producţia, iar Romgaz a crescut producţia, este singura companie producătoare din România, acolo unde statul poate să aibă un cuvânt de spus, care a crescut producţia de gaze naturale din 2020, 2021, inclusiv anul acesta este o creştere de producţie. Dacă compari importul aferent anului 2021 cu aferent anului 2020, într-un an în care, dacă ne aducem aminte, consumul a fost foarte, foarte, foarte scăzut, evident că e mai mare.

Deci el era probabil 25-26% şi probabil a crescut spre 30% în anul 2021 pentru că a crescut consumul. Eu tot am explicat, dacă ai un frigider şi tot iei din el, cum sunt rezervele de gaze, şi nu descoperi altele, normal că creşte dependenţa de importuri. România a crescut dependenţa de gazul rusesc pentru că legea offshore nu a fost adoptată, a fost o lege offshore adoptată în anul 2018 care practic a blocat exploatările din Marea Neagră”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, sâmbătă, la Digi 24.

Urmăriți Impact.ro și pe