Rusia susține că Ucraina plănuia un atac asupra Donbasului. Are și „dovada” Foto

Cătălina Burghelea 09.03.2022, 10:22

În cea mai recentă actualizare a informațiilor despre invazia Rusiei, Ministerul britanic al Apărării a anunțat, miercuri, că apărarea antiaeriană a Ucrainei „s-a bucurat de un succes considerabil împotriva aeronavelor moderne de luptă ale Rusiei”. Ministerul a precizat că Ucraina a împiedicat „probabil” Rusia să „atingă orice grad de control al aerului”.

Războiul Rusia-Ucraina continuă. Ce s-a aflat recent, rușii au scos „dovada”

„Luptele la nord-vest de Kiev rămân în desfășurare, forțele ruse nu reușesc să facă progrese semnificative”, se mai arată în declarația făcută pe Twitter.

Într-o actualizare separată publicată miercuri, Ministerul a avertizat că orașele ucrainene Harkiv, Cernihiv, Sumî și Mariupol rămân „încercuite de forțele ruse și continuă să sufere bombardamente grele”. Cele mai recente încetări ale focului fac parte dintr-o serie de anunțuri ale Ministerului rus al Apărării privind pauzele luptelor în orașe cheie, inclusiv Cernihiv, Sumî, Harkov și Mariupol.

Moscova a încetat focul, pentru ca oamenii să fie evacuați din calea bombelor

Ultimul oraș menționat a eșuat încercările de încetare a focului din ultimele zile, unde oamenii au încercat să plece, dar nu au putut. Moscova a fost acuzată că a bombardat chiar ruta din care oamenii au încercat să iasă. Miercuri, noi încetări ale focului au fost anunțate, inclusiv în capitala Ucrainei, Kiev.Evacuarea a 5.000 de oameni din Sumî a fost finalizată cu succes, dar rămâne o decizie cu adevărat dificilă pentru siguranța refugiaților.

Între timp, Rusia a confirmat că ministrul său de Externe, Serghei Lavrov, și omologul său ucrainean Dmitro Kuleba se vor întâlni, joi, în Turcia, fiind prima lor întâlnire de la invazia Rusiei. Moscova a anunțat încă o încetare a focului pentru a permite civililor din orașele atacate să fugă, potrivit rapoartelor presei de stat ruse. Coridoarele umanitare vor fi din nou amenajate în Kiev, Cernihev, Sumî, Harkov și Mariupol.

Ucraina ar fi plănuit un atac asupra Donbasului, de care Rusia a aflat

Potrivit Ministerului rus al Apărării, guvernul de la Kiev plănuia un atac asupra separatiștilor susținuți de ruși în estul Ucrainei. Oamenii lui Putin susțin că au obținut documente secrete care „demonstrează” cele afirmate (vezi GALERIA FOTO).

Agenția de presă Reuters transmite că Ministerul a publicat șase pagini de documente care „dovedesc” că liderii Kievului plănuiau un asalt militar asupra regiunilor rebele susținute de ruși din Donbas. Acestea par să contureze pregătirile de luptă pentru unitățile militare tactice.

În luna februarie, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut ca state independente două regiuni din estul Ucrainei, auto-numita Republică Populară Donețk și Republica Populară Lugansk. La scurt timp, a ordonat trupelor sale militare să intre în cele două regiuni, înainte de începerea invaziei din Ucraina.

Cei mai mulți ucraineni au fugit în Polonia

Aproximativ 1,33 milioane de oameni au fugit din Ucraina în Polonia de la invadarea rusă, a declarat Poliția de frontieră poloneză. Într-un tweet postat miercuri, Agenția spune despre persoanele care au intrat în Polonia că 93% sunt cetățeni ucraineni, 1% sunt polonezi și 6% sunt cetățeni ai altor aproape 100 de națiuni.

Doar marți, 125.800 de persoane au trecut granița, în scădere față de recordul de duminică: 142.300. Până la ora 06:00 GMT, miercuri, 33.500 de oameni trecuseră granița.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...