Rusia și China, gest amenințător față de Japonia. Unde au fost văzute navele de război

Stan Filon, Cristi Ionică 20.10.2021, 12:55
Rusia și China, gest amenințător față de Japonia. Unde au fost văzute navele de război

Rusia și China au făcut o demonstrație militară de proporții în fața Japoniei, cu care ambele țări au dispute teritoriale de ani buni. Cum a privit guvernul nipon această demonstrație de forță a celor două țări și ce au avut de spus oficialii japonezi, vedeți în rândurile de mai jos.

Rusia și China au făcut un gest amenințător față de Japonia

Rusia și China au desfășurat un exercițiu militar de amploare, în perioada 14-17 octombrie, care implică nave de război şi nave de sprijin din flota Pacificului rus. În timpul exercițiilor, 10 nave de război rusești și chineze au trecut prin strâmtoarea care separă principala insulă a Japoniei de insula nordică Hokkaido, după cum a anunţat marţi guvernul japonez.

Reprezentanții Guvernului Japoniei au declarat că urmăresc cu atenție astfel de activități militare care se desfășoară în apropiere de apele teritoriale naționale și este prima dată când Japonia confirmă trecerea unor nave chineze şi ruse prin strâmtoatea Tsugaru, care separă Marea Japoniei de Pacific, informează News.ro.

Rusia si China au facut un gest amenintator fata de Japonia
Rusia si China au facut un gest amenintator fata de Japonia

10 nave de război au trecut pe lângă Japonia

Chiar dacă strâmtoarea este privită ca ape internaţionale, astfel de activități pot reprezenta o amenințare, mai ales că legăturile Japoniei cu China sunt afectate de mult timp ce pretenţiile conflictuale asupra unui grup de insule din Marea Chinei de Est. Tokyo are o dispută teritorială şi cu Moscova.

„Guvernul urmăreşte îndeaproape activităţile navelor chineze şi ruse în Japonia, ca acestea, cu un interes ridicat. Vom continua să facem tot posibilul în activitatea noastră de supraveghere în apele şi spaţiul aerian din jurul Japoniei”, a declarat marţi secretarul şef adjunct al cabinetului, Yoşihiko Isozaki.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării a recunoscut că nu a existat nicio încălcare a apelor teritoriale japoneze şi că nu au fost încălcate reguli internaţionale prin trecerea celor 10 nave de război ruse și chineze.

Rusia şi China au desfăşurat exerciţii navale comune în Marea Japoniei ca parte a cooperării navale dintre cele două ţări, în perioada 14-17 octombrie, care implică nave de război şi nave de sprijin din flota Pacificului rus. Relațiile dintre Moscova şi Beijing au devenit din ce în ce mai strânse în ultimii ani, în timp ce ambele puteri s-au îndepărtat de Occident.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...