Rusia se pregătește pentru preluarea Republicii Moldova. Cine a făcut afirmația îngrijorătoare

Elena Avramescu 02.05.2022, 09:14
Rusia se pregătește pentru preluarea Republicii Moldova. Cine a făcut afirmația îngrijorătoare

Rusia a decis să atace Republica Moldova, au declarat surse militare ucrainene, relatează APA, citând The Times. Potrivit publicației, dacă acest lucru se întâmplă cu adevărat, atunci Kremlinul poate repeta „scenariul” Donbass. Există deja „o serie de indicatori” care indică planurile Kremlinului pentru un atac, spun oamenii din interior.

Rusia, decisă să atace Republica Moldova

„Credem că Kremlinul a decis deja să atace Moldova. Soarta Moldovei este foarte importantă. Dacă rușii vor începe să preia controlul, vom deveni o țintă ușoară din punct de vedere militar și amenințarea la adresa Ucrainei va deveni existențială”, relatează ukinform.net.

Există un „număr de indicatori” care indică un atac în viitorul apropiat asupra fostului stat sovietic, care are doar 3.250 de soldați în armata sa, sugerează surse de informații ucrainene. O anumită activitate se observă deja în aeroportul din Tiraspol, capitala nerecunoscutei republici Transnistria. Rușii ar putea încerca să-și transfere trupele pe avioanele Il76 și elicopterele care decolează Crimeea ocupată. În același timp, vor avea loc proteste și revolte în capitala Moldovei, Chișinău.

În același timp, publicația notează că informațiile nu sunt în concordanță cu evaluările informațiilor occidentale care sugerează că Rusia nu are capacități suficiente pentru a parcurge această rută în siguranță, fără a risca ca avioanele sale să fie doborâte de apărarea aeriană ucraineană în regiunea Odesa. De asemenea, pentru a transfera muniție și trupe, Rusia ar trebui să creeze un coridor de uscat din Hersonul ocupat temporar prin o parte din regiunile Mykolaiv și Odesa, înfruntându-se cu rezistența acerbă a forțelor ucrainene.

Ce arme puternice vor ucrainenii din străinătate pentru a lupta cu armata rusă și ce au folosit până acum
Armata rusa

Se spune că Rusia ar putea încerca să invadeze Moldova mai aproape de 9 mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei. La această dată, președintele Vladimir Putin ar putea anunța recunoașterea independenței Transnistriei, ceea ce ar duce la derularea unui „scenariu Donbas” și ar reprezenta o amenințare directă la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Rușii vor începe apoi să furnizeze cantități mari de arme țării înainte de a se muta pentru a încerca să facă parte din Rusia. O preluare cu succes ar duce la trecerea trupelor ruse în portul de la Marea Neagră Odesa, în Ucraina, dinspre vest, deschizând astfel un nou front rus împotriva Ucrainei din Moldova.

Ar fi fost tipărit un „număr urgent” al ziarului Transnistria, datat 2 mai, în care sunt acoperite „acte de teroare” și se publică un apel, probabil din partea populației, către președintele Putin, prin care i-a cerut acestuia din urmă să intervină.

O serie de explozii au fost raportate în Transnistria în ultima săptămână, inclusiv vizarea sediului agenției locale de securitate din Tiraspol și a unui centru de emisiuni TV și radio din satul Maiac. De asemenea, serviciile secrete ruse au declanșat o operațiune de fals flag, vehiculând avertismente false, presupuse provenind de la forțele de securitate ucrainene, cu privire la atacurile iminente cu rachete și artilerie în regiune. Forțele armate locale au fost puse în alertă maximă.

Urmăriți Impact.ro și pe