Rusia se pregăteşte pentru o ţară fără Vladimir Putin? Forţele de securitate ar şti că războiul din Ucraina este pierdut

Mihnea Tălău 22.05.2022, 11:38
Rusia se pregăteşte pentru o ţară fără Vladimir Putin? Forţele de securitate ar şti că războiul din Ucraina este pierdut

Înalți oficiali ruși din domeniul securității consideră că războiul din Ucraina este „pierdut”, ceea ce sugerează că regimul lui Vladimir Putin ar putea să se apropie de sfârșit, potrivit unui expert în amenințări de securitate legate de Rusia.

Presiuni asupra lui Putin pentru a folosi arme nucleare sau chimice

Christo Grozev, principalul investigator Bellingcat în Rusia a declarat, potrivit Insider, că „elita informată” din cadrul forțelor de securitate „înțelege că războiul este pierdut„.

El a continuat că pentru a avea o șansă de a câștiga războiul, președintele rus ar avea nevoie de o mobilizare totală, dar acest lucru i-ar crea probleme acasă. Mobilizarea în masă ar duce la o „explozie socială” în Rusia, a adăugat el.

Există persoane din cercul intim al lui Putin care ar putea face presiuni asupra lui Putin pentru a folosi arme nucleare sau chimice, a continuat Grozev, dar alții vor spune că „destul este destul”. Acești oameni vor spune că „este mai bine să nu irosim încă 10.000 de vieți ale soldaților și ofițerilor noștri”, a spus Grozev.

Deși cifrele exacte nu sunt disponibile, se estimează că mii de militari ruși au murit în ofensiva brutală a țării asupra Ucrainei. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, Rusia a pierdut o treime din forțele sale.

Cine poate opri razboiul din Ucraina

O lovitură de stat pentru răsturnarea lui Putin este deja în curs de desfășurare

Oficialii occidentali spun că Rusia, care se confruntă cu eșecuri militare, pierde din elan pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

Mai mult, Grozev a declarat că oficialii de securitate din cadrul FSB, care știu câți soldați ruși au murit, cred că Putin își pierde controlul asupra puterii.

„Acestea sunt acele părți ale forțelor de securitate care cunosc pericolele pentru regim și ei înșiși își pregătesc acum viitorul”, a spus el.

O serie de oficiali din FSB și GRU se pregătesc pentru o Rusie post-Putin, potrivit expertului.

„Unii dintre ei caută o oportunitate de a-și lua familiile din Rusia”, a spus Grozev.

Șeful serviciilor secrete militare ucrainene a declarat, zilele trecute că o lovitură de stat pentru răsturnarea lui Putin este deja în curs de desfășurare. „Este imposibil să o oprim”, a declarat generalul-maior Kyrylo Budanov.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...