Rusia schimbă strategie în război. Convoiul militar lung de 64 de kilometri de lângă Kiev s-a mutat. Ce înseamnă pentru capitala Ucrainei

Beatrice Dumitru 11.03.2022, 17:50
Rusia schimbă strategie în război. Convoiul militar lung de 64 de kilometri de lângă Kiev s-a mutat. Ce înseamnă pentru capitala Ucrainei

În 16 zile de război, Rusia nu a reușit să cucerească niciun oraș cheie din Ucraina. Oficiali britanici din domeniul apărării spun că Moscova schimbă strategia și se regrupează. Convoiul rusesc lung de 64 de kilometri de lângă Kiev s-a mutat, stârnind groază în rândul soldaților ucraineni. Ce înseamnă pentru capitala Ucrainei?

Forșele ruse se îndreaptă spre Kiev

Rusia se regrupează pentru un posibil atac asupra Kievului, spun oficialii britanici din domeniul apărării, după ce inițial a făcut progrese limitate în avansarea spre capitală. O actualizare a informațiilor publicată vineri de Ministerul Apărării al Regatului Unit a arătat că Rusia „probabil caută să-și reseteze și să-și repoziționeze forțele pentru o activitate ofensivă reînnoită în zilele următoare” și probabil că „va include operațiuni împotriva capitalei Kiev”, notează CNN.

Un convoi militar rusesc lung de 64 km, compus din tancuri, vehicule blindate și artilerie remorcată, a stârnit groază în rândul soldaților ucraineni în timp ce se îndrepta greu spre capitala lor, Kiev. Coloana a fost blocată timp de o săptămână, dar acum forțele par să se regrupeze, conform imaginilor din satelit realizate de compania Maxar Technologies, care au arătat că părți ale convoiului s-au „împrăștiat și redistribuit în mare măsură”.

Rusia schimbă strategie în război. Convoiul militar lung de 64 de kilometri de lângă Kiev s-a mutat. Ce înseamnă pentru capitala Ucrainei
Forțele ruse vor să cucerească Kievul.

Rusia se regrupează

Imaginile din satelit mai arată că unele elemente ale convoiului s-au „repoziționat” în păduri și zone mărginite de copaci din apropiere de Lubianka, din Ucraina, iar vehiculele militare au fost văzute pe șosele din zonele rezidențiale din orașul Ozera, la 30 de kilometri nord-vest de Kiev, și chiar la nord de baza aeriană Antonov din Hostomel, controlată de ruși.

În Berestianka, la 16 kilometri vest de baza aeriană, camioane cu combustibil și mai multe lansatoare de rachete sunt poziționate într-un câmp. Baza aeriană de la Hostomel a fost locul unor ciocniri intense cu forțele ucrainene de la începutul invaziei Rusiei. Se pare că a fost capturată de armata rusă pe 24 februarie.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Ucrainenii au interceptat și atacat cu succes o coloană de tancuri rusești care avansa joi, în timp ce luptele au început în jurul nord-estului și estului Kievului.

Tactica Ucrainei de a viza liniile de aprovizionare a funcționat bine, mai ales în primele cinci-10 zile de război. Acest lucru s-a datorat, parțial, tacticii ucrainene și modului în care a acționat Rusia. Forțele ruse au avut ca prioritate să avanseze cât mai repede pentru a-și îndeplini rapid obiectivele în primele două zile ale invaziei. Acest lucru însemna că nu au avansat ca o linie de front coerentă care să asigure un teritoriu pe măsură ce înaintau. Acest lucru a permis forțelor ucrainene să se strecoare în spatele unităților avansate ale Rusiei și să atace coloanele de logistică care călătorea pe drumuri nesecurizate”, spune Thomas Bullock, analist la Janes, un serviciu de informații din Regatul Unit.

Actualizarea Ministerului britanic al Apărării a adăugat că problemele de logistică ale Rusiei continuă să împiedice forțele ruse să avanseze, la fel ca și rezistența ucraineană puternică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...