Rusia ripostează la sancțiunile economice. Răzbunarea anunțată de Ministerul Industriei și Comerțului

Ana Anitoiu 04.03.2022, 22:54
Rusia ripostează la sancțiunile economice. Răzbunarea anunțată de Ministerul Industriei și Comerțului

Rusia ripostează la sancțiunile economice. O „răzbunare” a fost anunțată, vineri, de Ministerul rus al Industriei și Comerțului. Oficialul le-a transmis un mesaj unor producători din țară și le-a cerut să răspundă unui „sabotaj” practicat împotriva Moscovei.

Ce răzbunare a anunțat ministrul rus

Rusia se numără printre cei mai importanți producători mondiali de îngrășăminte agricole. Europa și Brazilia sunt în special dependente de îngrășămintele din această țară. Însă, expedierea lor ar putea fi suspendată temporar, la recomandarea Ministerului rus al Industriei și Comerțului.

Mai exact, ministerul rus al Industriei şi Comerţului a transmis că firmele străine de transport practică un „sabotaj”, astfel că producătorii ruşi de îngrăşăminte ar trebui să-şi suspende exporturile pentru o perioadă.

„În prezent se creează o situaţie în care, din cauza sabotării livrărilor de către un anumit număr de companii de logistică străine, agricultori din Europa şi din alte ţări nu pot primi cantităţile de îngrăşăminte contractate.

Ministerul rus al Industriei şi Comerţului a fost constrâns să le recomande producătorilor ruşi să suspende temporar expedierea de îngrăşăminte destinate exportului”, a transmis ministerul.

Rusia riposteaza la sanctiunile economice
Rusia, lovita de sanctiuni dupa declansarea unui razboi in Ucraina

Până când va fi valabilă recomandarea Ministerului

De asemenea, Ministerul rus al Industriei și Comerțului a precizat că această recomandare pentru producătorii de îngrășăminte va fi valabilă până când transportatorii își vor relua activitatea regulată şi vor furniza garanţii pentru livrarea integrală a exporturilor.

În mesajul pe care l-a transmis cu privire la această recomandare, Ministerul rus al Industriei și Comerțului a precizat că necesitățile agricultorilor din ţară nu vor fi afectate și vor continua să fie acoperite.

După ce Vladimir Putin a dat startul unui război în Ucraina, Rusia a primit mai multe sancțiuni din partea Occidentului. Printre altele, au fost înghețate activele băncii sale centrale; a fost interzis accesul aeronavelor sale în spațiul aerian al Uniunii Europene, Canadei și Statelor Unite ale Americii; unele bănci ruse au fost excluse din sistemul internațional de plăți SWIFT, iar un grup de magnați ruși a primit de asemenea sancțiuni.

Totodată, Banca Mondială a anunțat că nu va mai ajuta Rusia și Belarus, după ce i-a oferit Moscovei un împrumut în valoare de peste 16 miliarde de dolari de la începutul anilor 1990. Aceasta a oprit toate programele de ajutor din Moscova și Minsk, cu efect imediat.

Cele mai recente proiecte ce au fost aprobate de Banca Mondială pentru Moscova includ un program de patrimoniu cultural din 2010 și unul pentru tineret în Caucazul de Nord în 2013. În plus, Rusia s-ar putea confrunta cu noi sancțiuni de la Fondul Monetar Internațional.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...