Rusia repornește Nord Stream 1. Cu toate acestea, Kremlinul nu renunță la amenințări

Mihnea Tălău 21.07.2022, 11:22
Rusia repornește Nord Stream 1. Cu toate acestea, Kremlinul nu renunță la amenințări

Rusia reia joi livrările de gaze prin intermediul unei conducte importante către Europa, a anunțat operatorul gazoductului, în contextul în care Moscova se teme că își va folosi exporturile vaste de energie pentru a contracara presiunile occidentale legate de invazia sa în Ucraina.

Obiectivele Moscovei se vor extinde peste Donbas

Reluarea gazoductului Nord Stream 1 la capacitate redusă după o pauză de 10 zile pentru întreținere ar putea dura câteva ore, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al operatorului.

Repornirea conductei a venit după ce comentariile ministrului rus de externe au arătat că obiectivele Kremlinului s-au extins în timpul războiului de cinci luni.

Serghei Lavrov a declarat miercuri pentru agenția de știri de stat RIA Novosti că „sarcinile” militare ale Rusiei în Ucraina depășesc acum regiunea estică Donbas.

Lavrov a mai spus că obiectivele Moscovei se vor extinde și mai mult dacă Occidentul va continua să aprovizioneze Kievul cu arme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA.

Orasele din Donbas ar putea reveni la denumirile vechi

„Asta înseamnă că sarcinile geografice se vor extinde și mai mult de la linia actuală”, a spus el, adăugând că discuțiile de pace nu au sens în acest moment.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ulterior pentru RIA că Moscova nu închide ușa discuțiilor cu Kievul, în ciuda comentariilor lui Lavrov.

UE reduce consumul de gaze cu 15%

Îngrijorarea că livrările de gaze rusești trimise prin conducta Nord Stream 1 ar putea fi oprite de Moscova a determinat Uniunea Europeană să spună miercuri statelor membre să reducă consumul de gaze cu 15% până în martie, ca măsură de urgență.

„Rusia ne șantajează. Rusia se folosește de energie ca de o armă”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a descris o întrerupere totală a fluxurilor de gaze rusești ca fiind „un scenariu probabil” pentru care „Europa trebuie să fie pregătită”.

Un purtător de cuvânt al companiei austriece OMV a declarat că Gazprom din Rusia a semnalat că va livra joi aproximativ 50% din volumele de gaz convenite prin Nord Stream, niveluri înregistrate înainte de închiderea fluxului.

Rusia, cel mai mare exportator de gaze din lume, a negat acuzațiile Occidentului de a folosi livrările sale de energie ca instrument de coerciție, afirmând că a fost un furnizor de energie de încredere.

În ceea ce privește petrolul său, Rusia nu va trimite livrări pe piața mondială dacă se va impune un plafon de preț sub costul de producție, a declarat miercuri vicepremierul Alexander Novak.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...