Rusia numește aderarea Finlandei și Suediei la NATO o greșeală cu „consecințe de amploare”

Elena Avramescu 16.05.2022, 11:30
Rusia numește aderarea Finlandei și Suediei la NATO o greșeală cu „consecințe de amploare”

Trecerea de la două puteri neutre din punct de vedere istoric ar fi una dintre cele mai mari schimbări aduse arhitecturii de securitate a Europei de zeci de ani, reflectând o schimbare radicală a percepțiilor în regiunea nordică, de când Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina pe 24 februarie.

Rusia face amenințări către Finlanda și Suedia

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov a declarat luni că Finlanda și Suedia nu ar trebui să se facă iluzii că Moscova va accepta pur și simplu aderarea lor la alianța militară NATO, numind aceasta o greșeală care ar avea consecințe de amploare.

„Situația se schimbă, desigur, radical în lumina a ceea ce se întâmplă. Faptul că securitatea Suediei și Finlandei nu va fi consolidată ca urmare a acestei decizii este foarte clar pentru noi”, a declarat agenția de știri Interfax, citată de Ryabkov.

„Nu ar trebui să se facă iluzii că pur și simplu o vom suporta. Nivelul general al tensiunii militare va crește, predictibilitatea în această sferă va scădea. Este păcat că bunul simț este sacrificat pentru o prevedere fantomă despre ceea ce ar trebui făcut în această situație în curs de desfășurare”, a mai spus Ryabkov.

NATO și Statele Unite au declarat duminică că au încredere că Turcia nu va reține aderarea celor două state nordice la alianța militară occidentală.

Suedia si Finlanda, cu un pas mai aproape de NATO
Suedia si Finlanda

Suedia încearcă să depășească obiecțiile Turciei față de oferta sa la NATO

Suedia va trimite diplomaţi în Turcia pentru a încerca să depăşească obiecţiile Ankarei la planul său de aderare la NATO, a declarat ministrul Apărării Peter Hultqvist, cu decizia oficială de a prezenta o cerere aşteptată luni.

Social-democrații la guvernare ai Suediei și-au renunțat duminică la opoziția de 73 de ani față de aderarea la NATO și speră la o aderare rapidă, abandonând decenii de nealiniere militară după invazia Rusiei din 24 februarie a Ucrainei.

Finlanda a confirmat duminică că va solicita să se alăture Alianței militare atlantice. Cu toate acestea, Turcia și-a surprins aliații NATO declarând că nu va vedea pozitiv cererile Finlandei și Suediei, președintele Tayyip Erdogan spunând că „Țările scandinave sunt pensiuni pentru organizațiile teroriste”.

„Vom trimite un grup de diplomați pentru a purta discuții și a avea un dialog cu Turcia, astfel încât să vedem cum poate fi rezolvat acest lucru și despre ce este vorba cu adevărat”, a declarat ministrul Apărării Peter Hultqvist pentru postul public SVT.

Turcia a spus că dorește ca țările nordice să înceteze sprijinul pentru grupurile militante kurde prezente pe teritoriul lor și să ridice interdicțiile privind vânzarea unor arme către Turcia.

Urmăriți Impact.ro și pe