Rusia nu și-a plătit datoria externă, pentru prima dată din 1918. Chiar dacă are rezerve valutare, acestea sunt blocate

Elena Avramescu 27.06.2022, 09:09
Rusia nu și-a plătit datoria externă, pentru prima dată din 1918. Chiar dacă are rezerve valutare, acestea sunt blocate

Rusia are bani pentru a face o plată de 100 de milioane de dolari și este dispusă să plătească, dar sancțiunile au făcut imposibilă aducerea sumei creditorilor internaționali. Kremlinul fusese hotărât să evite implicit, ceea ce reprezintă o lovitură majoră pentru prestigiul națiunii. Ministrul rus de Finanțe a calificat situația drept „o farsă”.

Rusia, în incapacitatea de a-și plăti datoria externă

Plata dobânzii de 100 de milioane de dolari era scadentă la data de 27 mai. Rusia spune că banii au fost trimiși către Euroclear, o bancă care va distribui apoi plata investitorilor. Dar plata a fost blocată acolo, potrivit Bloomberg News, iar creditorii nu au primit-o.

Între timp, unii deținători taiwanezi de obligațiuni rusești denominate în euro nu au primit plăți de dobândă, potrivit agenției de presă Reuters. Banii nu au sosit în 30 de zile de la scadență, adică duminică seara, și deci sunt considerați implicit. Euroclear nu a spus dacă plata a fost blocată, dar a spus că respectă toate sancțiunile.

Ultima dată când Rusia a rămas în neregulă pentru datoria externă a fost în 1918, în timpul Revoluției bolșevice, când noul lider comunist Vladimir Lenin a refuzat să plătească datoriile Imperiului Rus.

Ultima datorie de orice fel a Rusiei a fost în 1998, când țara a fost zguduită de criza rublei în timpul sfârșitului haotic al regimului lui Boris Elțin. La vremea respectivă, Moscova nu a reușit să țină pasul plăților pentru obligațiunile sale interne, dar a reușit să nu își plătească datoria de peste mări.

Rusia a părut pe o cale inevitabilă către default de când sancțiunile au fost impuse pentru prima dată de SUA și Uniunea Europeană în urma invaziei Ucrainei. Acestea au restrâns accesul țării la rețelele bancare internaționale care ar procesa plățile din Rusia către investitori din întreaga lume.

Rusia nu si-a platit datoria externa
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin

Guvernul rus a spus că dorește să facă toate plățile la timp și până acum a reușit. Aproximativ 40 de miliarde de dolari din datoriile Rusiei sunt exprimate în dolari sau euro, aproximativ jumătate fiind deținute în afara țării.

Deficiența a părut inevitabil atunci când Trezoreria SUA a decis să nu reînnoiască scutirea specială din regulile de sancțiuni care le permit investitorilor să primească plăți de dobândă din Rusia, care a expirat pe 25 mai.

Kremlinul pare să fi acceptat și această inevitabilitate, decretând pe 23 iunie, declarând că toate plățile viitoare ale datoriilor vor fi făcute în ruble printr-o bancă rusă, Depozitarul Național al Reglementărilor, chiar și atunci când contractele prevăd că ar trebui să fie în dolari sau în alte valute internaționale. Ministrul Finanţelor Anton Siluanov a recunoscut că investitorii străini „nu vor putea primi” plăţile, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.

„Acest lucru a fost din două motive. Primul este că infrastructurii străine – bănci corespondente, sisteme de decontare și compensare, depozitari – au interzis să efectueze orice operațiuni legate de Rusia. Al doilea este că investitorilor străini li se interzice în mod expres să primească plăți de la noi”, a declarat Anton Siluanov, potrivit BBC.

Deoarece Rusia vrea să plătească și are o mulțime de bani pentru a face acest lucru, el a negat că acest lucru echivalează cu o implicită reală, care apare de obicei atunci când guvernele refuză să plătească sau când economiile lor sunt atât de slabe încât nu pot găsi banii.

Deși implicit este o lovitură simbolică, va avea puține consecințe practice imediate pentru Rusia. Națiunile care nu au obligația de a împrumuta de obicei le este imposibil să mai împrumute bani, dar Rusia este deja interzisă efectiv să se împrumute pe piețele occidentale prin sancțiuni.

În orice caz, se pare că câștigă în jur de un miliard de dolari pe zi din exporturile de combustibili fosili, iar domnul Siluanov a spus în aprilie că țara nu intenționează să se împrumute mai mult.

Urmăriți Impact.ro și pe