Rusia lansează amenințări fără precedent. România este vizată. Ce nu mai avem voie să facem

Mihai Roșoiu 24.11.2020, 08:15
Rusia lansează amenințări fără precedent. România este vizată. Ce nu mai avem voie să facem

Relațiile diplomatice dintre Rusia și statele europene, care nu se află în zona ei de influență rămân mereu tensionată. Ultimul subiect discutat la nivel politic care stârnește controverse este cel al Tratatului „Cer Deschis”. În acest context, Rusia lansează amenințări fără precedent. România este vizată, la fel ca și alte state de pe continent. Diplomații ruși au lansat o serie de avertismente, care conțin inclusiv represalii la adresa țărilor care nu le respectă doleanțele.

Rusia lansează amenințări fără precedent. România este vizată

Reprezentanții Rusiei au fost foarte fermi în privința statelor, care au rămas în tratatul „Cer Deschis” după retragerea Statelor Unite din această coaliție. În cadrul unor negocieri ce au avut loc la Viena, Konstantin Gavrilov, șeful delegației estice la întâlnire a fost foarte vehement în privința acestor țări printre care se numără și România. Într-un interviu acordat presei din Rusia, Gavrilov a dorit să lămurească situația:

„ Nu cu mult timp în urmă, am aflat că Washingtonul duce un joc fără scrupule pe ascuns, cerând aliaţilor săi să accepte semnarea unor documente în conformitate cu care ei vor transmite SUA materiale despre zborurile de observare efectuate deasupra Rusiei. SUA cer europenilor să refuze Rusiei să efectueze zboruri de observare deasupra instalaţiilor militare americane în Europa. Aceasta este o încălcare gravă a tratatului. Dacă ţările rămase în tratat vor face jocul SUA, măsurile noastre de represalii nu se vor lăsa aşteptate”, a precizat Gavrilov.

Rusia lanseaza amenintari fara precedent. Romania este una dintre tarile vizate
Rusia lanseaza amenintari fara precedent. Romania este una dintre tarile vizate

Ce reprezintă Tratatul „Cer Deschis” din care face parte și România

Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, România, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria sunt statele semnatare ale acestui pact.

Prin semnarea aceastui acord, statele amintite își iau angajamentul să ofere Statelor Unite informații despre zborurile de observare efectuate pe teritoriile lor. Tratatul „Cer deschis” mai obligă țările care l-au semnat să restricționeze zborurile Federaţiei Ruse deasupra instalaţiilor americane în Europa.

După ce Statele Unite s-au retras, la ordinul lui Donlad Trump, din aceast tratat, Rusia a început presiunea asupra țărilor rămase. La Viena a avut loc o rundă de negocieri între cele două părți.

Rusia lansează amenințări fără precedent pentru încetarea acestor decizii. România este vizată, mai ales că țara noastră este o parteneră militară declarată a Statelor Unite ale Americii. Rămâne de văzut dacă influența Federației Ruse va fi suficient de mare încât tratatul să dispară în viitor.

Urmăriți Impact.ro și pe