Rusia își mută trupele pe frontiera cu China. Explicația oficială pentru decizia lui Putin

Stan Filon 18.09.2020, 13:19
Rusia își mută trupele pe frontiera cu China. Explicația oficială pentru decizia lui Putin

Rusia a decis să suplimenteze prezența militară la granița cu China! Motivul pentru care s-a luat această decizie a fost dezvoltat de ministrul Apărării din Rusia, iar informațiile au fost făcute publice chiar pe site-ul ministerului de resort.

Rusia mută trupe la frontiera cu China

Potrivit minitrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a decis o suplimentare de trupe la granița cu China, acest gest fiind datorat de o creștere a tensiunilor din „direcția strategică estică”. Așadar, Rusia îşi sporeşte prezenţa militară în Extremul Orient ca răspuns la creşterea tensiunilor în această regiune extinsă, a declarat ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, joi, informează Reuters.

În afirmaţiile citate de site-ul web al Ministerului rus al Apărării, Şoigu a spus că suplimentarea de trupe se face din cauza creşterii tensiunilor în „direcţia strategică estică”, referindu-se la o zonă care cuprinde frontiera estică a Rusiei cu China şi regiunea extinsă Asia-Pacific.

Rusia muta trupe la frontiera cu China
Rusia mută trupe la frontiera cu China

Motivul oficial sunt așa-zise ”tensiuni în regiunea strategică estică”, dar poate avea legătură și cu protestele fără precedent din Extremul Orient

Serghei Şoigu nu a precizat care sunt noile ameninţări ori unde vor fi trimise trupele suplimentare. El a promis 500 echipamente tehnice noi şi modernizate în regiune, precum şi unele îmbunătăţiri ale Flotei ruse a Nordului.

Aleksandr Gabuev, analist la Centrul Carnegie din Moscova, a declarat că Rusia se asigură că are suficiente capacităţi militare într-o zonă în care conflictele s-ar putea declanşa, menţionând riscul în creştere al unei confruntări navale între Statele Unite şi China.

„Rusia nu poate fi lăsată fără apărare şi, de asemenea, trebuie să îşi facă operative capacităţile de acolo, în termeni de forţă aeriană, apărare şi personal”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că îngrijorările Rusiei în Extremul Orient se concentrează asupra acţiunilor puterilor din afara regiunii, fără a specifica ţări sau conflicte. „Toate acestea, evident, nu contribuie la stabilitatea acestei regiuni”, a spus Peskov.

Extremul Orient Rus a cunoscut recent una dintre mişcările de protest antiguvernamentale cele mai durabile în cele două decenii de când se află la putere preşedintele Vladimir Putin. În Habarovsk, oraş situat în apropiere de frontiera chineză, au avut loc săptămâni de demonstraţii împotriva arestării unui lider politic local.

La ultima demonstrație împotriva președintelui Rusiei au participat zeci de mii de oameni care și-au strigat nemulțumirea. Aceștia nu sunt de acord cu decizia Kremlinului de a-l demite din funcție pe Serghei Furgal, acuzat chiar de crimă și spun că acesta este nevinovat, iar totul i-a fost înscenat.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...