Rusia își mută armele nucleare mai aproape de granița cu România. Avertismentul făcut pentru forțele NATO

Nicu Stan 15.04.2021, 14:16
Rusia își mută armele nucleare mai aproape de granița cu România. Avertismentul făcut pentru forțele NATO

Rusia își mută armele nucleare mai aproape de granița cu România. Avertismentul făcut pentru forțele NATO de către Ucraina. Ce mișcări face Vladimir Putin, citiți în articolul de mai jos.

Vladimir Putin își duce arme nucleare în Crimeea. România, îngrijorată de demersurile Rusiei

Rusia își mută armele nucleare mai aproape de granița cu România. Ministrul apărării din Ucraina a anunțat astăzi, 15 aprilie, la Bruxelles, că Rusia se pregăteşte pentru o posibilă depozitare de arme nucleare în Crimeea, zonă anexată în 2014, şi a avertizat că Vladimir Putin ar putea ataca Ucraina pentru a asigura astfel resurse de apă pentru peninsulă, relatează Reuters.

Andrii Taran, ministrul Apărării din Ucraina, a făcut aceste declaraţii înainte de începerea unei reuniuni NATO de urgenţă, prin videoconferinţă, ai miniştrilor de externe şi apărării.

Andrii Taran nu are dovezi ca Rusia ar duce arme nucleare in Crimeea
Andrii Taran nu are dovezi ca Rusia ar duce arme nucleare in Crimeea

De ce se teme Ucraina

Andrii Taran a mai spus că nu exclude posibilitatea ca forţele lui Vladimir Putin din Crimeea să recurgă la „provocări militare substanţiale” în acest an.

„Infrastructura Crimeei este pregătită pentru o posibilă depozitare de arme nucleare. Chiar prezenţa muniţiilor nucleare în peninsulă ar putea duce la o întreagă serie de probleme complexe politice, legale şi morale”, a declarat Taran în cadrul unei audieri la subcomisia pentru apărare a Parlamentului European.

Ucraina nu are dovezi că Rusia ar duce arme nucleare în Crimeea

De asemenea, potrivit Reuters, Andrii Taran nu a adus și dovezi pentru cele spuse. Orice decizie rusă de a muta arme atomice în Crimeea, care este situată în nordul Mării Negre, ar marca o înrăutăţire semnificativă a tensiunilor dintre Est-Vest, notează Reuters.

În plus, o astfel de mişcare ar pune presiune asupra tratatului de control al armelor între America şi Rusia, care a fost de curând prelungit și care impune restricţii în ceea ce privește numărul de rachetele terestre sau de pe submarine utilizate pentru a transporta focoase nucleare, mai scrie Reuters.

România, îngrijorată de manevrele lui Vladimir Putin

Şi Bogdan Aurescu, șeful diplomaţiei române, a exprimat, miercuri, la reuniunea extraordinară comună a miniştrilor afacerilor externe şi ai apărării din statele membre NATO, preocuparea României pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică cu Ucraina şi, în general, în zona Mării Neagre.

„Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a evidenţiat poziţia principială a României privind susţinerea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei. Totodată, a exprimat preocuparea României pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei şi, în general, în Marea Neagră. De asemenea, a subliniat necesitatea evaluării atente de către Alianţă a situaţiei de securitate şi, mai ales, a implicaţiilor acesteia asupra securităţii euroatlantice, precum şi a continuării măsurilor de asigurare a descurajării şi apărării în regiunea Mării Negre”, se menţionează în comunicatul MAE.

Urmăriți Impact.ro și pe