Rusia își concentrează forțele în Marea Neagră. Pregătesc o flotă de desant

Stan Filon 03.06.2022, 22:30
Rusia își concentrează forțele în Marea Neagră. Pregătesc o flotă de desant

Rusia se pregătește de o intervenție militară în forță, pe Marea Neagră, după ce a trimis în zonă nu mai puțin de 12 nave mari de desant. Se pare că acestea vor interveni în „operațiunea specială” desfășurată de Rusia în Ucraina. Informații privind concentrarea navelor de desant în Marea Neagră au apărut pe agenția de presă rusă TASS. Vezi mai jos exact ce nave rusești se pregătesc de atac.

Rusia își concentrează forțele de desant în Marea Neagră

Agenția de presă TASS citează „structuri de putere” din Crimeea, care susțin că nu mai puțin de 12 nave rusești de desant se îndreaptă către Marea Neagră, pregătite să intervină decisiv în războiul din Ucraina.

„Pentru prima dată, un grup de nave atât de mare operează în Marea Neagră, constând în 12 nave mari de desant aparținând flotelor de Nord, din Marea Baltică și din Marea Neagră. Aceste nave de desant sunt pregătite să îndeplinească misiuni ca parte a operațiunii militare speciale”, a declarat sursa citată de TASS.

Rusia isi concentreaza fortele de desant in Marea Neagra
Rusia isi concentreaza fortele de desant in Marea Neagra

Războiul din Ucraina a ajuns ziua cu numărul 100

Printre navele dizlocate din Flota Nordului se numără „Piotr Morgunov”, „Minerul Olenegorsk” și „George Pobedonoseț” („George Învingătorul” – n.r.). Flota de la Marea Baltică este reprezentată de navele „Korolev”, „Minsk” și „Kaliningrad”. Din Flota Mării Negre fac parte navele „Cezar Kunikov”, „Novocerkassk”, „Azov”, „Yamal”, „Orsk” și „Nikolai Filcenkov”. Agenția de presă nu a obținut confirmări oficiale privind aceste mișcări masive de nave.

Între timp, războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 100. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut un bilanț al celor 100 de zile în care armata sa a ținut piept soldaților ruși. Zelenski a mai spus că trupele ruse au intrat în 3.620 de așezări în Ucraina, dintre care 1.017 au fost preluate de ucraineni, în timp ce 2.603 sunt încă deținute de Rusia.

Între timp, autoritățile europene au ajuns la al 6-lea pachet de sancțiuni chonomice la adresa Rusiei. Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, a declarat că ultimul pachet de sancțiuni a crescut „limitările capacității Kremlinului de a finanța războiul prin impunerea de noi sancțiuni economice”.

Noi sancțiuni economice impuse Rusiei

Cu toate acestea, pe tot parcursul celor 100 de zile de război, Rusia a încasat sume impresionante de bani chiar din partea țărilor din Uniunea Europeană, care au fost nevoite să cumpere în continuare petrol și gaze naturale din Rusia. Despre aceste sume a vorbit în urmă cu două luni chiar Josep Borrell, care solicita mai mult ajutor pentru Ucraina.

„Trebuie să continuăm să înarmăm Ucraina. Avem nevoie de mai puține aplauze și de mai multă asistență”, a spus el. UE a promis 1 miliard de euro în ajutor militar pentru Ucraina, a spus el, ceea ce „ar putea părea foarte mult”, dar „1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru importurile de energie. De la începutul războiului i-am dat 35 de miliarde de euro. Comparați asta cu 1 miliard de euro pe care l-am dat Ucrainei pentru armament”, declarat liderul european în luna aprilie.

Urmăriți Impact.ro și pe