Rusia, în prag de război? Moscova aruncă acuzații dure după ce i s-ar fi încalcat apele teritoriale

Stan Filon 25.11.2020, 11:17
Rusia, în prag de război? Moscova aruncă acuzații dure după ce i s-ar fi încalcat apele teritoriale

Rusia, în prag de război? Rusia se laudă că a amenințat că atacă o navă de război americană, în Marea Japoniei. Incidentul s-a mutat în diplomație, unde cele două părți se acuză reciproc de minciună. Rușii spun că au pus pe fugă nava americană, pe când de la Whasington-ul ripostează și spune că nu este adevărat.

Rusia, în prag de război? O navă de război rusă a amenințat cu atacul un distrugător american

Autoritățile din Rusia spun că una dintre navele sale de război a prins și a alungat un distrugător al Marinei SUA după ce acesta a intrat, marți, în apele teritoriale ruse din Marea Japoniei, conform BBC. Acuzațiile sunt respinse de reprezentanții americani, care spun că distrugătorul lor nu a greșit cu nimic.

Moscova acuză nava USS John S McCain că a intrat 2 kilometri peste granița maritimă din Golful Petru și a transmis că a amenințat că vor ataca nava, care a părăsit imediat zona, conform rușilor.

O nava de razboi rusa a amenintat un distrugator american
O nava de razboi rusa a amenintat un distrugator american

America neagă că nava lor ar fi greșit cu ceva și spune că aceasta nu a fost ”escortată”

Conform ministrului Apărării din Rusia, distrugătorul Amiral Vinogradov a luat legătura cu americanii de pe nava USS John S McCain pe un canal de comunicare internațională pentru a avertiza despre ”posibilitatea de a lovi nava pentru a alunga intrusul din apele teritoriale”.

Totuși, Marina SUA a negat orice acțiune greșită și a spus că nava lor nu a fost ”expulzată”. ”Declarația Federației Ruse despre această misiune este falsă”, a transmis un purtător de cuvânt al Marinei Statelor Unite, locotenent Joe Keiley.

Armata americană nu a dat alte detalii, dar a precizat că nava americană naviga în vecinătatea Golfului Petru cel Mare, într-o zonă pe care Statele Unite nu o recunosc ca aparținând apelor teritoriale le Rusiei.

Zona respectivă este subiectul unei dispute din 1984, când Uniunea Sovietică a declarat-o ca parte a apelor sale teritoriale, revendicare pe care Rusia a menținut-o.

Astfel de incidente pe mare nu sunt ieșite din comun și reprezintă un semn al tensiunilor dintre Rusia și Statele unite, care continuă chiar și după Războiul Rece, se mai arată în materialul The Moscow Times.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...