Rusia îl acuză pe premierul Boris Johnson. „Este cel mai activ lider mondial anti-rus”. Ce răspunde Londra

Beatrice Dumitru 24.03.2022, 16:15
Rusia îl acuză pe premierul Boris Johnson. „Este cel mai activ lider mondial anti-rus”. Ce răspunde Londra

Premierul britanic Boris Johnson a fost liderul european care a reacționat rapid după invadarea Ucrainei de către Rusia. A dictat sancțiuni dure împotriva Moscovei și a oligarhilor ruși și a ajutat Kievul cu armament și rachete. Toate acestea au înfuriat Kremlinul, care susține că premierul britanic este „cel mai activ lider mondial anti-rus”.

Kremlinul, acuzații la adresa lui Boris Johnson

Înaintea summit-ului de la Bruxelles, premierul britanic a anunțat că va cere o serie de noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv împotriva grupului de mercenari Wagner, considerat armata privată a lui Vladimir Putin. De asemenea, acesta a spus că va oferi Ucrainei 6.000 de rachete în scop defensiv și 25 de milioane de lire sterline pentru a plăti soldații și piloții.

Boris Johnson a afirmat că președintele Vladimir Putin „a trecut deja linia roșie a barbariei” pentru felul în care se comportă, deoarece bombardează și ucide fără discernământ oameni nevinovați. Comentariile lui Boris Johnson au înfuriat Kremlinul, care l-a acuzat că este „cel mai activ” lider mondial anti-rus.

Rusia îl acuză pe premierul Boris Johnson. „Este cel mai activ lider mondial anti-rus”. Ce răspunde Londra
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În ceea ce îl privește pe Boris Johnson, îl vedem drept cel mai activ participant la cursa pentru a fi anti-rus. Va duce la o fundătură a politicii externe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de The Telegraph.

Răspunsul Londrei

Downing Street a răspuns Kremlinului și a transmis că Boris Johnson este unul dintre cei mai activi lideri din lume „anti-Putin”, nu „anti-rus”.

Nu avem nicio problemă cu poporul rus și, de fapt, am văzut mulți care protestează curajos împotriva regimului lui Putin, nu în ultimul rând pe Alexei Navalnîi, și i-au cerut să înceteze acest război. Dar suntem printre acei liderii mondiali care au reacționat imediat când a fost vorba de a lua măsuri atât pentru a apăra interesele Ucrainei, cât și pentru a crește presiunea asupra lui Putin pentru a schimba cursul conflictului”, a transmis cabinetul premierului Boris Johnson.

Și secretarul de Externe al Regatului Unit, Liz Truss, a anunțat noi sancțiuni împotriva cetățenilor și companiilor din Rusia și Belarus, vizând „industriile cheie care sprijină invazia ilegală a Moscovei”. Și  primarul din Melitopol, instalat de Rusia, este vizat, fiind pentru prima dată când o persoană este sancționată pentru colaborare cu forțele ruse aflate în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...