Rusia fierbe în urma declarației recente a Papei Francisc. Afirmațiile suveranului Pontif care i-au deranjat pe liderii de la Kremlin

Stan Filon 29.11.2022, 18:36
Rusia fierbe în urma declarației recente a Papei Francisc. Afirmațiile suveranului Pontif care i-au deranjat pe liderii de la Kremlin

Papa de la Roma a reușit să-i supere pe ruși, după ultimele declarații făcute în presă. Suveranul Pontif a acordat un interviu în care a vorbit despre cruzimea soldaților ruși, pe frontul din Ucraina. Înaltul prelat a fost imediat acuzat de rasism de către ruși.

Rusia fierbe în urma declarației recente a Papei Francisc

Ultimele declarații făcute de Papa de la Roma au stârnit o adevărată furtună în Rusia. Suveranul Pontif a acordat un interviu pentru revista catolică „America”, în care a vorbit despre cruzimea soldaților ruși. Papa Francisc a făcut însă o precizare care i-a lăsat cu gura căscată pe ruși. A spus că soldaţii din armata rusă care fac parte din minorităţi etnice necreştine dau dovadă de mai multă cruzime cu ucrainenii decât soldaţii ruşi, care sunt creştini ortodocşi. Papa a spus că soldaţii din regiunea budistă Buriatia şi din republica majoritar musulmană Cecenia au fost „cei mai cruzi” în timpul luptelor din Ucraina.

„În general, cei mai cruzi sunt poate cei care sunt din Rusia, dar nu sunt de tradiţie rusă, de pildă cecenii, buriaţii şi aşa mai departe”, a declarat Papa de la Roma, în condiţiile în care Rusia s-a bazat în mod disproporţionat pe minorităţile etnice pentru a furniza principala sa forţă de luptă în Ucraina, precizează „The Guardian”.

Rusia fierbe in urma declaratiei recente a Papei Francisc
Rusia fierbe in urma declaratiei recente a Papei Francisc

 „Aceasta nu mai este rusofobie”

Oficialii ruși au reacționat imediat și l-au acuzat pe Papa Francisc de rasism, relatează „The Guardian”. „Aceasta nu mai este rusofobie, este o pervertire la un nivel pe care nici măcar nu-l pot numi”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe canalul său de Telegram. „Suntem o singură familie cu buriaţii, cecenii şi alţi reprezentanţi ai ţării noastre multietnice şi multiconfesionale”, a adăugat Zaharova.

Aleksandra Garmajapova, fondatoarea organizaţiei anti-război „Free Buryatia”, a calificat comentariile drept „impardonabile şi rasiste” şi s-a declarat „extrem de dezamăgită”.

„Rusia duce un război imperial început şi condus de Vladimir Putin, care, după toate aparenţele, nu este membru al unei minorităţi etnice. Papa ar trebui să îl condamne personal, dar a decis să îl ocolească pe preşedintele rus. Să nu uităm că Biserica Ortodoxă Rusă este unul dintre cei mai mari susţinători ai războiului”, a adăugat Garmajapova, referindu-se la Patriarhul Kirill. De asemenea, Garmajapova a făcut referire la o anchetă ucraineană care a identificat un grup de soldaţi de etnie rusă ca fiind principalii suspecţi din spatele uciderii civililor din suburbia Kievului Bucea, în primăvară. „Aceste comentarii sunt greşite din foarte multe puncte de vedere”, a conchis ea.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...