Rusia, despre Transnistria. Cum vrea Moscova să rezolve problema în regiunea separatistă a Republicii Moldova

Beatrice Dumitru 25.04.2022, 15:50
Rusia, despre Transnistria. Cum vrea Moscova să rezolve problema în regiunea separatistă a Republicii Moldova

De când Rusia a invadat Ucraina s-a adus în discuție și problema regiunii separatiste a Republicii Moldova, Transnistria, unde este staționat un contingent de forțe ruse de la începutul anilor 1990. Mai mult, un general rus a dezvăluit că un contol asupra sudului Ucrainei îi va oferi Moscovei accesul la Transnistria. Rusia a vorbit despre soluționare problemei regiunii din Republica Moldova.

Rusia nu vede niciun risc în Transnistria

Moscova a anunțat săptămâna trecută că intenționează să preia controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei în timpul celei de-a doua etape a ceea ce numește „operațiune militară specială”, potrvit lui Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al Districtului Militar Central al Rusiei.

Acesta a mai afimrat că un controlul total asupra sudului Ucrainei îi va oferi Rusiei accesul la regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei, Transnistria, care se învecinează cu Ucraina. La trei zile de la acea declarație, Rusia nu vede niciun risc în regiunea Transnistria şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei de acolo, a informat agenţia de presă Interfax, citându-l pe viceministrul rus de Externe Andrei Rudenko.

Rusia, despre Transnistria. Cum vrea Moscova să rezolve problema în regiunea separatistă a Republicii Moldova
Forșe ruse sunt staționate în Transnistria din 1990.

Controlul sudului Ucrainei înseamnă totodată un culoar spre Transnistria, unde observăm de asemenea cazuri de oprimare a populaţiei rusofone”, declara comandantul rus.

Nu e planificată o întâlnire între miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei

Andrei Rudenko a mai precizat că o întâlnire între ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba nu este planificată în prezent, după ce cei doi au purtat negociei la sfârșitul lunii martie, în Turcia.

Comandantul adjunct al Districtului Militar Central al Rusiei a spus că Moscova intenționează să creeze un coridor de uscat între Crimeea, peninsula Mării Negre pe care a anexat-o în 2014 și Donbas, în estul Ucrainei.

Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce a numit o operațiune de distrugere a capacităților militare ale țării vecine din sud și de a-i îndepărta pe liderii de la Kiev, pe care i-a numit „naționaliști periculoși”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...