VIDEO

Rusia ar fi trimis rachete nucleare Iskander la granița cu Finlanda: „Așadar, finlandezilor, pregătiți-vă să… aderați la NATO”

Ana Anitoiu 17.05.2022, 10:58
Rusia ar fi trimis rachete nucleare Iskander la granița cu Finlanda: „Așadar, finlandezilor, pregătiți-vă să… aderați la NATO”

Rusia ar fi trimis rachete nucleare Iskander la granița cu Finlanda, după ce președintele rus Vladimir Putin a avertizat că aderarea acestei țări la NATO ar fi o greșeală. Un convoi militar a fost filmat în timp ce se îndrepta către orașul rus Vîborg, aflat la doar 40 de kilometri distanță față de frontieră.

Rachetele nucleare, filmate în timpul deplasării la granița cu Finlanda

O înregistrare video făcută dintr-o mașină aflată în trafic în spatele convoiului militar și publicată pe rețelele sociale ar arăta un convoi format din șapte rachete Iskander îndreptându-se către orașul Vîborg. Un șofer poate fi auzit spunând că președintele rus Vladimir Putin a ordonat trimiterea acestor rachete nucleare la frontieră după ce Finlanda a anunțat că vrea să adere la NATO.

„Imediat ce președintele Finlandei a declarat că țara va adera la NATO o întreagă divizie de rachete Iskander s-a deplasat către Vîborg, aproape de granița ruso-finlandeză. Se pare că este vorba despre o unitate militară nouă care se va forma în Vîborg sau în acea regiune.

Echipamentul este unul nou, sunt camioane Ural care se deplasează spre acea zonă. Așadar, finlandezilor, pregătiți-vă să… Aderați la NATO! Noi camioane Ural, 7 rachete Iskander, pare că o nouă unitate militară se formează acolo. Bună treabă!”, a fost mesajul din filmare.

Rusia ar fi trimis rachete nucleare Iskander la granita cu Finlanda
Vladimir Putin

Vladimir Putin, avertisment pentru Finlanda

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat Finlanda că renunțarea la statutul de țară neutră și aderarea la NATO ar fi „o greșeală”. Liderul de la Kremlin i-a transmis președintelui finlandez Sauli Niinistö, sâmbătă, într-o convorbire la telefon, că nu există nicio amenințare la adresa securității țării sale.

„O asemenea schimbare în orientarea politică a unei țări poate avea un impact negativ asupra relațiilor pe care Rusia și Finlanda le-au dezvoltat de-a lungul anilor ca buni vecini”, a transmis ulterior Kremlinul.

Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia. Deși Vladimir Putin nu a făcut o amenințare directă referitoare la intenția acestei țări de a adera la NATO, Ministerul rus de Externe a transmis că vor exista consecințe, dacă se va întâmpla acest lucru.

Decizia Moscovei de a suspenda livrările de electricitate către acest stat este văzută drept un prim semnal de alarmă, deși compania RAO Nordic a menționat că există probleme legate de plăți. Un oficial din Finlanda a precizat că țara sa importă doar 10% din necesarul de consum, astfel că poate trece la surse alternative, potrivit bbc.com.

La rândul ei, Suedia și-a exprimat intenția de a adera la Alianța Atlanticului de Nord, după ce Rusia a declanșat un război în Ucraina. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu sprijină alăturarea la NATO a Suediei și a Finlandei, pentru că ambele țări ar adăposti organizații teroriste. Liderul n-a adus dovezi în acest sens.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...