Rusia ar fi dorit să atace Japonia în 2021. Dezvăluirea vine direct din serviciul secret de la Moscova

Ana Anitoiu 25.11.2022, 16:52
Rusia ar fi dorit să atace Japonia în 2021. Dezvăluirea vine direct din serviciul secret de la Moscova

Rusia ar fi dorit să atace Japonia în anul 2021, cu mai multe luni înainte ca liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să dea startul invaziei din Ucraina, susținând că demarează o „operațiune militară specială”. Această dezvăluire a venit direct de la serviciul secret de la Moscova.

Japonia, cât pe ce să fie atacată de Rusia în 2021

Conform unei surse din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, succesorul serviciului sovietic de securitate KGB, liderul rus Vladimir Putin plănuia să atace Japonia în vara anului 2021.

O scrisoare trimisă prin e-mail de o sursă din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) arată că Rusia se pregătea „destul de serios”, în august 2021, „pentru un conflict militar cu Japonia”, conform Newsweek.

E-mailul a fost trimis de un agent al cărui nume de cod este „Vântul schimbării”, către Vladimir Osecikin, un activist pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net, trăind în prezent în exil în Franța.

Vladimir Putin, absent in spatiul public. Pare sa nu mai fie interesat de razboiul cu Ucraina. Ce se intampla, de fapt, la Moscova
Vladimir Putin

Motivul pentru care Rusia se pregătea să atace Japonia

Conform acestei surse, Rusia pregătise elicoptere pentru războiul cu Japonia, iar mașinăria de propagandă pregătea mesaje în care japonezii erau numiți „fasciști” și „naziști”. Scopul ofensivei era rezolvarea disputei cu această țară asupra insulelor Kurile.

După război, URSS a ocupat insulele Kunashiri, Etorofu, Shikotan și Habomai din arhipelagul Kurile, ce se află în continuarea celei mai nordice insule a Japoniei, Hokkaido, și pe care Tokyo le numește „teritoriile de nord”.

Rusia și Japonia nu au încheiat oficial, printr-un tratat de pace, confruntările din cel de-Al Doilea Război Mondial, iar conflictul cu privire la insulele Kurile a făcut ca negocierile pentru un tratat de pace să continue până în prezent.

Fostul prim-ministru al Japoniei, Shinzo Abe s-a întâlnit de 20 de ori cu liderul rus Vladimir Putin, în perioada 2012 – 2020, pentru a obține returnarea acelui teritoriu. Însă, negocierile diplomatice au eșuat de fiecare dată. Nici succesorii săi în funcție nu au avut succes în acest sens.

De altfel, Rusia a inclus Japonia pe lista țărilor neprietenoase și a anunțat că suspendă negocierile purtate asupra insulelor, după ce aceasta a condamnat invazia rusă în Ucraina și s-a alăturat statelor care au impus Moscovei sancțiuni drastice.

Agentul FSB care a făcut dezvăluirea, prin e-mail, îi trimite adesea mesaje lui Vladimir Osecikin, dezvăluind nemulțumirea și furia ce s-au răspândit în interiorul serviciului după declanșarea războiului din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...