Rusia, ameninţare fără precedent. Convoaiele de ajutor militar străin din Ucraina sunt în pericol

Cătălina Burghelea 12.03.2022, 13:27
Rusia, ameninţare fără precedent. Convoaiele de ajutor militar străin din Ucraina sunt în pericol

Armata rusă continuă războiul în Ucraina din mai multe direcții, la ordinul lui Vladimir Putin, în timp ce ucrainenii, conduși de președintele Volodimir Zelenski, opun „rezistență puternică”, potrivit oficialilor americani. Atacul a început în dimineața zilei de 24 februarie, când liderul de la Kremlin a anunțat o „operațiune militară specială”. Acum, în a 17-a zi de conflict, Rusia face amenințări fără precendent!

Rusia lansează un nou avertisment

Soldații ruși, care se deplasează din Belarus către capitala Ucrainei, Kiev, au avansat mai aproape de centrul orașului, în ultimele zile, în ciuda rezistenței ucrainenilor, ajungând la aproximativ 14 kilometri de metropolă. Între timp, Federația Rusă a fost întâmpinată de sancțiuni din partea SUA, a Canadei și a țărilor din întreaga Europă, care vizează economia rusă, precum și pe Putin însuși.

În ciuda amenințărilor Occidentului, Vladimir Putin este clar nerăbdător. Și nu există îndoială că Rusia trece într-o nouă fază a acestui conflict. Trupele militare și-au masat artileria, lansatoarele de rachete, dronele aproape de orașele Ucrainei, inclusiv de capitala Kiev. Poate cel mai bun indiciu al modului în care Moscova va lupta în Ucraina este Groznîi (Cecenia) și Alep (Siria). Aici s-au dat lupte grele, decimând orașele.

Convoaiele de ajutor militar străin din Ucraina pot fi atacate de ruși

Atacurile Rusiei continuă în locurile în care fuseseră planificate coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, au declarat guvernatorii regiunilor Kiev și Donețk, potrivit agenției de presă Reuters. Mai nou, guvernul de la Kremlin amenință că va ataca convoaiele de ajutor militar străin din Ucraina, anunță mass-media ucrainene.

Anunțul a fost făcut de deputatul rus Serghei Ryabkov, care a declarat că Statele Unite ale Americii au primit avertisment din partea Moscovei că va ataca convoaiele de arme străine. Acestea vor fi „ținte legitime pentru forțele armate ruse”, după cum a precizat presa rusă RIA Novosti, citată de Kyiv Independent.

„Rusia a avertizat Statele Unite despre consecințele transferului de arme către Ucraina. Convoaiele de arme străine, care sunt furnizate Ucrainei, vor fi ținte legitime pentru Forțele Armate Ruse”, a subliniat Serghei Ryabkov.

Moscova a pregătit sancțiuni pentru SUA și Occident

Omul lui Vladimir Putin a mai adăugat că listele de sancțiuni personale împotriva SUA și a Occidentului sunt gata și vor fi făcute publice în curând. În plus, Riabkov a evidențiat că țara lui ar putea relua dialogul cu Statele Unite în materie de securitate, dacă Washington este pregătit. Totuși, deputatul rus a menționat că „propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate nu rămân pe deplin valabile, deoarece situația s-a schimbat”.

Ce ar însemna acest atac pentru NATO

Recent, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că un atac rusesc asupra liniilor de aprovizionare cu arme și muniții ar fi o escaladare periculoasă a războiului din Europa de Est.

„Aliații ajută Ucraina să își susțină dreptul la autoapărare, care este consacrat în Carta ONU”, a transmis Stoltenberg după o întâlnire cu Justin Trudeau, premierul spaniol Pedro Sanchez și prim-ministrul leton Arturs Krišjānis Kariņš, la baza Adazi.

„Rusia este agresorul, iar Ucraina se apără. Dacă există vreun atac împotriva vreunei țări NATO, a unui teritoriu NATO, atunci se va declanșa articolul 5”, a conchis membrul NATO.

În a 17-a zi de război, forțele ruse au ocupat Melitopolul. În alte părți ale Ucrainei, orașele Cernihiv, Harkov, Mariupol și Sumî sunt încercuite de armata lui Putin și se confruntă cu bombardamente puternice.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...