Rusia aduce acuzaţii grave Statelor Unite ale Americii. Ce pun americanii la cale. “Acestea sunt informaţii alarmante”

Cristian Cojocaru 09.03.2021, 21:28
Rusia aduce acuzaţii grave Statelor Unite ale Americii. Ce pun americanii la cale. “Acestea sunt informaţii alarmante”

După ce New York Time a scris că Washington plănuiește o serie de contraatacuri cibernetice, Rusia aduce acuzaţii grave Statelor Unite ale Americii. Oficialii de la Kremlin au intrat în stare de alertă după ce au aflat informațiile.

Rusia vine cu acuzaţii grave la adresa Americii

Rusia acuză SUA de infracțiuni cibernetice, declarând astăzi că este în stare de alarmă din cauza informațiilor apărute recen în presa americană. Potrivit New York Times, Statele Unite ale Americii plănuiește o serie de contraatacuri secrete împotriva sistemelor informatice rusești.

În materialul publicației, erau citate mai multe surse potrivit cărora Statele Unite ar plănui o serie de contraatacuri asupra sistemelor care au legătură cu guvernul moscovit. Acestea ar putea fi un răspuns la atacul SolarWinds pe care americanii l-au atribuit Rusiei, dar Moscova se arată că nu știe despre ce este vorba.

„Acestea sunt informaţii alarmante” din moment ce un ziar atât de prestigios le publică şi anunţă posibilitatea unor astfel de atacuri cibernetice, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti. De fapt „este vorba de infracţiune cibernetică pură”, a adăugat el, insistând că „Rusia nu a fost niciodată implicată în infracţiuni cibernetice”, arată presa din Rusia.

Anul trecut, hackerii ruși au folosit o actualizare de software pentru a accesa rețelele instituțiilor federale ale SUA, dintre care Trezoreria și departamentul de Comerț al SUA, potrivit Reuters.

Atacatorii au reușit să insereze în program un cod malițios și a spionat SUA timp de nouă luni de zile
Atacatorii au reușit să insereze în program un cod malițios și a spionat SUA timp de nouă luni de zile

18.000 de clienți au descărcat actualizarea compromisă

Compania americană SolarWinds se ocupă cu furnizarea serviciilor digitale către instituțiile și agențiile federale ale SUA. Potrivit companiei, aproximativ 18.000 de clienți au descărcat versiunea de software infectată. Cu ajutorul acesteia, hackerii ruși au reușit să spioneze activitățile guvernamentale timp de nouă luni.

În urma atacului, SUA a emis o avertizare de urgență în care cerea în mod imperativ utilizatorilor guvernamentali să nu mai folosească programul SolarWinds. Într-un mesaj intern, compania americană a afirmat că atacul ar putea fi opera ”unei alte națiuni”, care a reușit să insereze un cod malițios în programul de gestionare a rețelei Orion.

Mai mulți investigatori din întreaga lume au încercat să ia urma vinovatului. Potrivit acestora, orice organizație care rulează una dintre versiunile compromise ale programului Orion, i-a fost inserat un ”backdoor” (n.r. ușă de acces din spate), instalat de atacatori pentru a avea acces în sistem.

“După asta, este doar o întrebare dacă atacatorii au decis să exploateze și mai mult accesul”, a afirmat una din surse.

O importantă companie în securitate cibernetică, FireEye a afirmat într-un mesaj public pe blogul să că alte ținte vizate au fost “guverne, consultanță, tehnologie, telecom și entități extractoare din America de Nord, Europa, Asia și Orientul Mijlociu”.

„Dacă este spionaj cibernetic, atunci este una dintre cele mai eficiente campanii de spionaj pe care le-am văzut de ceva vreme”, a declarat John Hultquist, directorul de analize de informații de la FireEye.