Rusia acuză NATO pentru înarmarea Ucrainei. „În esență, Alianța este angajată într-un război cu Moscova”

Beatrice Dumitru 26.04.2022, 09:59
Rusia acuză NATO pentru înarmarea Ucrainei. „În esență, Alianța este angajată într-un război cu Moscova”

Țările occidentale ajută Ucraina cu armament pentru a rezista în fața armatei lui Vladimir Putin. Numai SUA au oferit până acum ajutor militar în valoare de 3,4 miliarde de dolari, în timp ce ministrii de Externe din zeci de țări se adună în Germania pentru discuții găzduite de SUA despre războiul din Ucraina. Însă, Rusia acuză NATO pentru că susține livrarea de armament către Kiev.

Rusia acuză NATO

În timpul vizitei de la Kiev, secretarul de stat Antony Blinken a anunțat că administrația Biden pregătește un nou pachet de asitență pentru Ucraina de 700 de milioande de dolari. Din acest motiv, ambasadorul rus în SUA a precizat că a trimis o notă Washingtonului, avertizându-l să nu mai trimită arme în Ucraina.

Rusia merge mai departe, iar ministrul de Externe al Rusiei Serhei Lavrov a acuzat NATO că duce o confruntare cu Moscova prin furnizarea de ajutor militar Ucrainei, în vreme ce miniștrii Apărării se reunesc în Germania pentru discuții cu SUA privind sprijinirea Kievului, pentru ceea ce un general american a numit câteva săptămâni „foarte critice”, notează The Guardian.

Rusia acuză NATO pentru înarmarea Ucrainei. „În esență, Alianța este angajată într-un război cu Moscova”
NATO ajută Ucraina în războiul cu Rusia.

NATO, în esență, este angajată într-un război cu Rusia printr-un mandatar și înarmează acel mandatar. Războiul înseamnă război. Aceste arme vor fi o ţintă legitimă pentru acţiunea militară a Rusiei în contextul operaţiunii speciale”, a declarat Serghei Lavrov presei de stat ruse.

„Riscurile de conflict nuclear sunt considerabile”

El a avertizat, de asemenea, că riscurile de conflict nuclear sunt acum „considerabile”, o afirmație despre care ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a spus că Moscova și-a pierdut „ultima speranță de a determina lumea să nu mai susțină Ucraina”.

Astfel se vorbește despre un pericol „real” al celui de-al Treilea Război Mondial. Aceasta înseamnă doar că Moscova simte că se apropie înfrângerea în Ucraina”, a scris Kuleba pe Twitter.

Oficialii occidentali au devenit îngrijorați de accentul tot mai mare pe care Moscova îl pune pe arsenalul său nuclear, după ce forțele sale s-au împotmolit în Ucraina din cauza rezistenței armetei ucrainene și a propriilor probleme logistice și tehnologice.

Care este strategia Rusiei în Ucraina

La discuțiile cu SUA, găzduite în Germania de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, vor fi prezente peste 40 de țări și secretarul general al ONU Jens Stoltenberg, la baza aeriană Ramstein, la sud-vest de Frankfurt. Generalul Mark Milley, șeful Statului Major americani, a declarat că un obiectiv cheie al discuțiilor este coordonarea asistenței de securitate sporite către Kiev, care include armament greu, cum ar fi obuziere, precum și drone armate și muniție.

Următoarele câteva săptămâni vor fi foarte, foarte critice. Ucrainenii au nevoie de sprijin continuu pentru a avea succes pe câmpul de luptă. Și acesta este, cu adevărat, scopul acestei conferințe”, a spus generalul Mark Milley.

Oficiali americani, vorbind sub rezerva anonimatului, evaluează că Rusia se va baza acum foarte mult pe loviturile de artilerie, încercând să lovească pozițiile ucrainene, iar forțele terestre vor încerca să încercuiască armata Kievului din mai multe direcții ca să o distrugă.

Secretarul britanic al Apărării Ben Wallace a declarat Parlamentului că aproximativ 15.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei din 24 februarie, 2.000 de vehicule blindate rusești au fost distruse sau capturate, inclusiv 530 de tancuri, pe lângă 60 de elicoptere și avioane de luptă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...