Rusia a ocupat cea mai mare parte a orașului Sievierodonetsk, din estul Ucrainei

Elena Avramescu 01.06.2022, 07:18
Rusia a ocupat cea mai mare parte a orașului Sievierodonetsk, din estul Ucrainei

Atacul total al Rusiei asupra orașului din provincia Ucrainei Lugansk a fost înfruntat de o rezistență dură din partea forțelor ucrainene. Separațiștii susținuți de ruși din Lugansk au recunoscut că ocuparea orașului durează mai mult decât s-a sperat, în ciuda unuia dintre cele mai mari atacuri terestre ale războiului de trei luni.

Orașul Sievierodonetsk, ocupat aproape complet de trupele ruse

Ucraina a declarat marți că Rusia a preluat controlul asupra majorității orașului industrial de est Sievierodonetsk, un pustiu bombardat a cărui capturare a Moscovei a făcut ca obiectivul principal al invaziei sale.

După ce nu a reușit să cucerească capitala ucraineană Kiev și a fost alungată din nordul Ucrainei, o victorie a Rusiei la Sievierodonetsk și peste râul Siverskyi Doneț din Lysychansk ar aduce controlul deplin asupra Luhansk, una dintre cele două provincii din est pe care Moscova le revendică în numele separatiștilor.

Analiștii militari occidentali spun că Moscova a epuizat forța de muncă și puterea de foc din alte părți ale frontului de est pentru a se concentra asupra Sievierodonețk, în speranța că o ofensivă masivă va asigura provincia Luhansk înconjurătoare pentru proxy separatiști. Guvernatorul regional al orașului Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că aproape toată infrastructura critică din Sievierodonetsk a fost distrusă și 60% din proprietățile rezidențiale au fost deteriorate nereparabile.

„Majoritatea Sievierodonetsk este sub controlul rușilor. Orașul nu este înconjurat și condițiile prealabile pentru ca acesta să fie, nu sunt stabilite. Obuzele rusești au făcut imposibilă livrarea ajutoarelor sau evacuarea oamenilor”, a spus Gaidai, potrivit Reuters.

Un lider separatist pro-Moscova a spus că luptele au loc în oraș, dar că împuterniciții ruși au avansat mai lent decât era de așteptat pentru a „menține infrastructura orașului” și a fi precaut în jurul fabricilor sale chimice.

„Putem spune deja că o treime din Sievierodonetsk este deja sub controlul nostru”, a declarat agenția de știri de stat rusă TASS, citat de Leonid Pasechnik, liderul Republicii Populare Lugansk pro-Moscova.

Orasul Sievierodonetsk, ocupat aproape complet de trupele ruse
Ucraina distrusa de razboi

Gaidai i-a avertizat pe locuitorii din Sievierodonetsk să nu părăsească adăposturile anti-bombe din cauza a ceea ce a spus că este un atac aerian rusesc asupra unui rezervor de acid azotic. Forța de poliție a Republicii Populare Lugansk a declarat că forțele ucrainene au deteriorat-o. Ucraina și separatiștii susținuți de Rusia au făcut schimb de acuzații pentru un incident similar din aprilie.

Președintele rus Vladimir Putin „aruncă acum oameni și muniții” la Sievierodonetsk, „de parcă dacă o luați ar câștiga războiul pentru Kremlin. El greșește”, a scris săptămâna aceasta Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

Mii de locuitori rămân prinși în oraș. Forțele ruse înaintau spre centrul său, dar încet, a spus guvernatorul regional Gaidai. Avansul Rusiei ar putea forța trupele ucrainene să se retragă peste râu până la Lysychansk, a adăugat el.

Jan Egeland, secretarul general al agenției de ajutor a Consiliului Norvegian pentru Refugiați, care a operat de mult timp din Sievierodonetsk, a spus că este „îngrozit” de distrugerea acesteia.

Până la 12.000 de civili rămân prinși în foc încrucișat, fără acces suficient la apă, hrană, medicamente sau electricitate, a spus Egeland.

„Bombardamentul aproape constant îi forțează pe civili să caute refugiu în adăposturi anti-bombe și subsoluri, cu doar puține oportunități prețioase pentru cei care încearcă să evadeze”, a spus el.

Au existat puține rapoarte despre schimbări majore în altă parte pe câmpul de luptă. În sud, Ucraina a susținut că a împins forțele rusești la granița provinciei Herson, ținută de Rusia.

Moscova a preluat controlul asupra Hersonului în martie. Locuitorii de acolo au organizat proteste împotriva ocupației ruse. Accesul mobil și la internet în Herson au fost închise marți, au declarat oficialii ucraineni, acuzând Rusia pentru deconectarea cablurilor.

Nu a existat nici un comentariu rusesc imediat cu privire la evenimentele din Herson. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că trupele de acolo luptă „în ciuda faptului că armata rusă are un avantaj semnificativ în ceea ce privește echipamentul și numărul”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...