Rusia a inventat Cernobîlul zburător, una dintre cele mai controversate arme. Va fi testată, deși riscurile sunt foarte mari

Nicu Stan 21.08.2021, 22:26
Rusia a inventat Cernobîlul zburător, una dintre cele mai controversate arme. Va fi testată, deși riscurile sunt foarte mari

Rusia a inventat Cernobîlul zburător, poate una dintre cele mai controversate arme. Astfel, armata rusă ar putea pregăti un alt test cu noua sa rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, cunoscută sub denumirea de ”Skyfall”. Noua armă a fost inventată pentru a învinge sistemele de apărare ale Americii.

Rusia pregătește un nou test cu o armă care a provocat moartea a cinci oameni. Cum este numită de către experți racheta ”Skyfall”

Rusia ar putea pregăti un alt test cu noua sa rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, numită ”Skyfall”. Aceasta este o armă controversată concepută pentru a combate sistemele de apărare ale SUA, conform unor imagini de satelit obţinute de CNN, scrie postul american de televiziune pe propriu site.

Astfel, imaginile capturate în urmă cu câteva zile de societatea comercială pentru imagini prin satelit Capella Space oferă ”puternice indicii că Rusia era pregătită să testeze o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară” de pe o platformă cunoscută situată în apropierea Cercului Polar, spun experţi de la Institutul de studii internaţionale Middlebury al Centrului pentru cercetări de neproliferare, care au studiat pozele pentru CNN.

Rusia testeaza o noua arma
Rusia testeaza o noua arma

Americani știu că Rusia va face un test cu racheta ”Burevestnik”

De asemenea, responsabili americani au spus că au cunoştinţă că rușii ar putea pregăti un alt test cu ceea ce ea numeşte racheta ”Burevestnik” în programul său de armament avansat, conform unei surse apropiate dosarului.

CIA nu a vrut să comenteze informaţia, iar Pentagonul şi Ministerul rus al Apărării n-au răspuns imediat la solicitarea CNN.

Ce cred experții militari

”Utilizarea unui reactor nuclear ar conferi, în principiu, rachetei de croazieră o raza de acţiune nelimitată, ceea ce i-ar permite să depăşească radarele şi interceptorii sistemului de apărare antirachetă american”, conform cercetătorului Jeffrey Lewis, expert în armament la Institutul Middlebury, care a studiat imaginile înregistrate de satelit.

Însă, există ”întrebări substanţiale cu privire la faptul dacă sistemul poate fi pus să funcţioneze cu succes, fără a mai vorbi despre ameninţarea pe care testarea acestui sistem o poate aduce mediului şi sănătăţii umane”, a mai adăugat Jeffrey Lewis.

Ce s-a întâmplat la ultimul test

Riscurile i-au determinat pe unii experţi să numească arma drept ”Cernobîl zburător”, a declarat Lewis la CNN, precizând totodată că efortul din august 2019 de a recupera o rachetă de acest tip care se scufundase în Marea Albă a dus la o explozie soldată cu moartea a 5 membri ai personalului tehnic rus.

Urmăriți Impact.ro și pe