Rusia a cerut ca NATO să se retragă din România și Bulgaria. Moscova spune că solicitarea nu afectează deloc Sofia. „Preocupă Bucureștiul”

Beatrice Dumitru 01.02.2022, 16:55
Rusia a cerut ca NATO să se retragă din România și Bulgaria. Moscova spune că solicitarea nu afectează deloc Sofia. „Preocupă Bucureștiul”

Rusia a cerut Occisdentului garanții de securitate, iar printre acestea se află și una care se referă la retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria. Dar ambasadorul Rusiei în Bulgaria a făcut câteva lămururi despre această solicitare a Moscovei, despre care a spus că nu afectează deloc Sofia.

„Nu vorbim despre Bulgaria”

Garanţiile de securitate pe care Rusia le-a cerut de la SUA și NATO prevăd și faptul ca toate trupele, armele și alte echipamente militare străine să fie retrase din România și Bulgaria, anunța Ministerul de Externe rus, Serghei Lavrov, în urmă cu două săptămâni.

Ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a vorbit despre cererea Moscovei ca NATO să revină la granițele sale din 1997 și a subliniat că acest lucru nu implică retragerea Alianței din Bulgaria, ci se referă la țările care au aderat după acest an.

Rusia a cerut ca NATO să se retragă din România și Bulgaria. Moscova spune că solicitarea nu afectează deloc Sofia
Rusia, lămuriri despre retragerea trupelor NATO din Bulgaria.

„Nu se pune problema țărilor care au aderat la NATO după separarea din 1997. Vorbim despre retragerea contingentului militar, a bazelor și a armelor strategice staționate pe teritoriul lor după anul 1997. Și în prezent, nu vorbim despre Bulgaria pentru că în acest moment nu aveți nici baze și nici armament ofensiv strategic, deși acest lucru preocupă România într-o oarecare măsură”, a declarat Eleonora Mitrofanova, într-un interviu acordat marți postului NOVA TV, preluat de TASS.

„Aș dori să subliniez că guvernul de la Sofia a avut mare dreptate, în opinia mea, să nu vorbească excesiv de ascuțit despre această problemă și să nu încerce să joace aceste jocuri. Acesta nu este jocul Bulgariei, nu aveți nevoie deloc de asta”, a explicat diplomatul.

„Dacă nu deschide Nord Stream 2, Europa se pedepsește”

Diplomatul rus a vorbit despre posibilitatea ca Rusia să oprească livrarile de gaze, din cauza introducerii de sancțiuni, în cazul în care Vladimir Putin va ordona invadarea Ucrainei.

Cred că această variantă de desfășurare a evenimentelor nu implică Bulgaria. Rusia a fost întotdeauna, chiar și în perioadele dificile, un furnizor de încredere de comerț exterior. În al doilea rând, dacă se vorbește despre problema în ansamblu, atunci este necesar să ne amintim de Nord Stream 2 și de încercările de a-l opri. Dacă nu deschide Nord Stream 2, Europa se pedepsește. Aceasta nu este o criză pentru Rusia, deoarece fluxurile noastre de gaze pot fi redirecționate în direcția estică, unde există cerere mare”, a declarat Eleonora Mitrofanova.

Aceasta a mai afirmat că posibilele sancțiuni care vizează gazoductul ar putea reprezenta o amenințare „mare și reală” pentru Europa, deoarece gazul lichefiat este foarte scump și americanii nu pot fi considerați „parteneri de încredere pentru livrările lor”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...