Rusia a atacat Ucraina în timp ce UE se pregătea să impună sancțiuni petroliere asupra Moscovei

Elena Avramescu 04.05.2022, 06:29
Rusia a atacat Ucraina în timp ce UE se pregătea să impună sancțiuni petroliere asupra Moscovei

Mariupol este o țintă majoră pentru Rusia, deoarece încearcă să separe Ucraina de Marea Neagră și să conecteze teritoriul controlat de Rusia în sud și est. Părți din regiunile de est Donețk și Lugansk au fost deținute de separatiști susținuți de ruși înainte ca președintele Vladimir Putin să lanseze invazia din 24 februarie.

Noile sancțiuni petroliere pregătite de UE n-au speriat Rusia

Forțele ruse au lovit marți ținte în estul Ucrainei, lansând rachete asupra unei fabrici de oțel care este ultima redută a Ucrainei în orașul-port Mariupol, în timp ce Uniunea Europeană se pregătea să impună sancțiuni petroliere asupra Moscovei, relatează Reuters.

Zeci de evacuați care au reușit să părăsească orașul sub auspiciile Națiunilor Unite și Crucii Roșii în weekend au atins siguranța relativă a Zaporojie, controlată de Ucraina, după ce s-au ascuns săptămâni întregi sub uzina de oțel Azovstal.

Noi atacuri rusești de marți din Donețk au ucis 21 de civili și au rănit 27, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko. El a spus că cifra este cel mai mare număr zilnic de decese din regiune de luna trecută. Atacurile și bombardamentele s-au intensificat și în Lugansk, cea mai dificilă zonă fiind Popasna, unde a fost imposibil să se organizeze evacuări, a declarat guvernatorul regional Serhiy Haida.

„Nu există orașe sigure în regiunea Luhansk”, a spus el pe Telegram.

Ministerul rus al apărării a declarat că forțele sale au lovit un aerodrom militar din apropierea portului Odesa de la Marea Neagră cu rachete care distrug drone, rachete și muniție furnizate Ucrainei de către Statele Unite și aliații săi europeni. Ucraina a declarat că trei rachete au vizat regiunea Odesa și toate au fost interceptate.

Forțele ruse și-au îndreptat cea mai mare putere de foc în estul și sudul Ucrainei, după ce nu au reușit să cucerească Kievul, capitala, deoarece încearcă să limiteze accesul Ucrainei la Marea Neagră, vitală pentru exporturile sale de cereale și metale.

Lovită de sancțiunile occidentale, Rusia se confruntă acum cu noi măsuri din partea UE care ar viza industria petrolieră și băncile sale. Noile sancțiuni propuse urmau să fie detaliate miercuri.

Arma secreta care poate invinge Rusia. Ucraina este prima in lume, are 260.000 de angajati
Razboi in Ucraina

Moscova nu a dat semne de retragere, la aproape 10 săptămâni într-un război care a ucis mii de oameni, a distrus orașe și a determinat 5 milioane de ucraineni să fugă în străinătate. Economia Rusiei, în valoare de 1,8 trilioane de dolari, se îndreaptă spre cea mai mare contracție din anii care au urmat dezmințirii Uniunii Sovietice din 1991.

„Armata Rusiei a reacționat astăzi cu mare furie la succesele noastre. Amploarea bombardamentelor de astăzi nu indică în mod clar că Rusia are vreun fel special de obiectiv militar specific”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de seară.

Andriy Sadoviy, primarul orașului Lviv, un oraș de vest de lângă granița cu Polonia, a declarat marți seara că atacurile aeriene au deteriorat rețelele de electricitate și apă, întrerupând curentul în unele cartiere și provocând daune considerabile proprietăților. Olesksandr Kamyshin, șeful căilor ferate ucrainene, a declarat că forțele ruse au lovit șase stații în centrul și vestul țării. Nu au fost răniți printre lucrătorii feroviari sau călători, a spus el pe Twitter.

Mariupol, un oraș de 400.000 de locuitori înainte ca Rusia să-și lanseze invazia pe 24 februarie, a fost cea mai sângeroasă luptă a războiului, îndurând săptămâni de asediu și bombardamente.

Într-un videoclip Telegram de la oțelărie, căpitanul Sviatoslav Palamar de la Regimentul Azov al Ucrainei a spus că Rusia a lovit Azovstal cu artilerie navală și țevi toată noaptea și a aruncat bombe grele din avioane.  O încetare a focului a fost întreruptă, cu unii civili încă prinși sub întinsele fabrici de oțel Azovstal, în ciuda unei evacuări intermediate de ONU. Peste 200 de civili rămân în fabrică, potrivit primarului Mariupol, Vadym Boichenko, cu 100.000 de civili încă în oraș.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...