O rețetă de vară ce poate încânta pe toată lumea este cea de rulouri de vinete. Cu specific turcesc, acest fel de mâncare are un aspect inedit și un gust ce poate cuceri până și cele mai pretențioase persoane.
Înainte de orice altceva, se decojesc cepele și cățeii de usturoi, după care se spală vinetele, li se îndepărtează codițele și se taie pe lung, în felii cu o grosime de 5-7 milimetri.
Apoi, într-un castron se face o saramură din 2-3 litri de apă caldă și două linguri mari de sare. Se pun feliile de vinete în ea și se așază o farfurie peste ele, astfel încât să nu se ridice la suprafață. Se lasă o jumătate de oră, timp în care gustul amărui va dispărea.
Ulterior, feliile de vinete se scurg bine și se usucă cu prosoape de bucătărie curate, pe ambele fețe, astfel încât să nu mai rămână deloc apă. După aceea, vinetele se prăjesc pe rând în ulei încins, până devin rumenite pe toate părțile. Se scot pe o tavă tapetată cu prosoape de hârtie absorbante.
Acum vine rândul chiftelelor. Se pune carnea tocată preferată într-un castron încăpător și se amestecă cu sare, piper, ceapă tocată, usturoi zdrobit, ouă, pesmet și boia dulce. Se frământă bine cu mâinile pentru două – trei minute.
Se porționează compoziția de carne și se modelează aproximativ 28 de chiftele în formă lunguiață, de aproximativ 6-7 centimetri lungime.
Se pregătește o tavă antiaderentă dreptunghiulară cu dimensiunile de aproximativ 20×30 de centimetri sau una rotundă de aproximativ 28-30 de centimetri în diametru, destul de adâncă.
Se învelește fiecare chiftea într-o felie de vânătă prăjită realizând rulouri mici. Se aranjează în tavă și se înghesuie bine, pentru că dimensiunile lor se vor reduce la copt. Printre ele se pun felii de ardei gras roșu sau kapia. Peste rulourile de carne tocată și vinete se toarnă suc de roșii sau 400 mililitri de passata subțiată cu 100 de mililitri de apă. Lichidul va scădea la copt.
În cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius sau la treapta medie spre înaltă, se dă tava la cuptor pentru 45 de minute. În final se toacă pătrunjel verse și se presară peste mâncare. Se poate servi cu garnitura preferată. Merge de minune lângă cuscus simplu. Vezi AICI care este secretul lui chef Florin Dumitrescu pentru salata de vinete!