Rulouri de vinete, o reţetă minunată de vară. Te saturi şi tot mai vrei o porţie

Ana Anitoiu 01.08.2021, 09:12
Rulouri de vinete, o reţetă minunată de vară. Te saturi şi tot mai vrei o porţie

O rețetă de vară ce poate încânta pe toată lumea este cea de rulouri de vinete. Cu specific turcesc, acest fel de mâncare are un aspect inedit și un gust ce poate cuceri până și cele mai pretențioase persoane.

Rețetă rulouri de vinete. Ingrediente

Pentru vinete

  • 4-5 vinete mari, lunguiețe – adică aproimativ 1,5 kilograme
  • 250 ml de ulei pentru prăjit
  • sare

Pentru chiftele

  • 1 kg carne tocată de porc, vită, amestec, miel, pui sau curcan
  • 2 cepe
  • 4-5 căței de usturoi
  • 2 ouă
  • 2 linguri pesmet
  • 2 lingurițe rase de sare
  • 1 linguriță rasă piper negru proaspăt măcinat
  • 2 lingurițe boia dulce
  • Opțional: pătrunjel tocat, chimion măcinat

Pentru final

  • 2 ardei grași roșii sau kapia
  • 500 ml suc de roșii
  • pătrunjel verde
Rulouri de vinete, o reteta minunata de vara
Rulouri de vinete cu garnitura de cuscus. Sursa: savoriurbane.com

Rețetă rulouri de vinete. Cum se pregătesc vinetele

Înainte de orice altceva, se decojesc cepele și cățeii de usturoi, după care se spală vinetele, li se îndepărtează codițele și se taie pe lung, în felii cu o grosime de 5-7 milimetri. Pentru acest pas este util un cuțit cu lamă lungă, bine ascuțită.

Apoi, într-un castron adânc se face o saramură din 2-3 litri de apă caldă și două linguri mari de sare. Se pun feliile de vinete în ea și se așază o farfurie peste ele, astfel încât să nu se ridice la suprafață. Se lasă o jumătate de oră, timp în care gustul amărui va dispărea.

Ulterior, feliile de vinete se scurg bine și se usucă cu prosoape de bucătărie curate, pe ambele fețe, astfel încât să nu mai rămână deloc apă. După aceea, vinetele se prăjesc pe rând în ulei încins, până devin rumenite pe ambele părți. Se scot pe o tavă tapetată cu prosoape de hârtie absorbante.

Rețetă rulouri de vinete. Cum se pregătesc chiftelele

Acum vine rândul chiftelelor. Se pune carnea tocată preferată într-un castron încăpător și se amestecă cu sare, piper, ceapă tocată, usturoi zdrobit, ouă, pesmet și boia dulce. Se frământă bine cu mâinile pentru două – trei minute.

Se porționează compoziția de carne și se modelează aproximativ 28 de chiftele în formă lunguiață, de aproximativ 6-7 centimetri lungime.

Rețetă rulouri de vinete. Cum se asamblează

Se pregătește o tavă antiaderentă dreptunghiulară cu dimensiunile de aproximativ 20×30 de centimetri sau una rotundă de aproximativ 28-30 de centimetri în diametru, destul de adâncă, potrivit savoriurbane.com.

Se învelește fiecare chiftea într-o felie de vânătă prăjită formând mini rulouri. Se aranjează în tavă și se înghesuie bine, pentru că dimensiunile lor se vor reduce la copt. Printre ele se pun felii de ardei gras roșu sau kapia. Peste rulourile de carne tocată și vinete se toarnă suc de roșii sau 400 mililitri de passata subțiată cu 100 de mililitri de apă. Lichidul va scădea la copt.

În cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius sau la treapta medie spre înaltă, se dă tava la cuptor pentru 45 de minute. În final se toacă pătrunjel verse și se presară peste mâncare. Se poate servi cu garnitura preferată. Merge de minune lângă cuscus simplu. Vezi AICI care este secretul lui chef Florin Dumitrescu pentru salata de vinete!