Vrei o rețetă de prăjitură festivă ușor de preparat? Pentru că este perioada sărbătorilor și sunt atât de multe de făcut, îți propunem o prăjitură gustoasă, cu aspect festiv dar simplu de preparat. Cu blat pufos de pandișpan și umplutură de cremă caramel, mascarpone și banane, această prăjitură este perfectă pentru perioada de mese festive care urmează. Combinația de banane cu cremă caramel este delicioasă. Sigur îți vei impresiona familia și prietenii cu această rețetă de Ruladă cu banane și cremă caramel.
În primul rând contează textura și timpii de coacere al blatului pentru ruladă. Blatul pentru ruladă este similar blatului de pandișpan cu diferența că la blatul pentru ruladă ouăle se bat întregi, nu se separă. Altă diferență față de blatul clasic de pandișpan sunt timpii de coacere. Blatul pentru ruladă se coace timp de 12-15 minute, nu mai mult, altfel se întărește și se rupe la rulare.
Blatul pentru ruladă, după coacere, se rulează cât încă este cald- fierbinte. Metoda de rulare este descrisă, mai jos, in secțiunea ” mod de preparare”. Umplutura se face din cremă de lapte condensat caramelizat, mascarpone și unt. Laptele condensat, folosit pentru crema caramel, se găsește în magazine, fie gata caramelizat, fie sub formă lichidă. Atenție, nu confundați laptele condensat folosit pentru prăjituri cu laptele condensat pentru cafea. Laptele condensat pentru prăjituri se găsește la conserve de 397 grame, iar laptele gata caramelizat, se găsește ambalat la borcan de aproximativ 305 grame.
Sunt două moduri de preparare a cremei caramel:
1. Într- o oală cu apă se fierbe cutia de lapte condensat. Cutia trebuie să fie nedesfăcută și complet acoperită de apă pe perioada fierberii. Altfel, există riscul să explodeze.
2. Într-o tavă mai micuță se toarnă laptele condensat. Tava se pune într-o tavă mai mare cu apă și se dau la cuptor pentru aproximativ 2 ore. Să aveți grijă să fie apă permanent în tava mare. Ruladele mai pot fi umplute cu gem sau cu diverse creme, cum ar fi: cremă de ciocolată, vanilie, frișcă, mascarpone, în care se pot adăuga bucăți de fructe, nuci, cam cu orice vă place. Pentru coacerea blatului se folosește o tavă de dimensiunile 33×42 centimetri. Dacă aveți o tavă de dimensiuni mai mici, reduceți cantitatea de ouă la patru bucăți, împreună cu ingredientele uscate, respectiv făină și zahăr la 25 grame/ou.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]1. Cuptorul se setează la 180 de grade.
2. Se mixează, într-un bol, ouăle împreună zahărul, extractul de vanilie și un praf de sare. Se mixează timp de 5-6 minute până volumul compoziției crește iar consistența trebuie să fie groasă, astfel încât să se scurgă lent de pe paletele mixerului.
3. Făina se încorporează ușor, cu o spatulă, cu compoziția de ouă.
4. Tava pentru coacerea blatului se tapetează cu hârtie de copt, se toarnă amestecul pentru blat și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 12- 15 minute sau până când blatul este ușor auriu. Pentru a fi ușor de rulat, blatul nu se lasă la copt mai mult decât timpul indicat.
5. După ce blatul a fost scos din cuptor, se presară zahăr pe toată suprafața și se pune o coală nouă de hârtie de copt peste blat. Blatul fierbinte se răstoarnă rapid, cu grijă să nu se rupă și se desprinde coala de hârtie de copt de pe fundul blatului. Se pune o coală nouă de hârtie și se întoarce din nou blatul.
6. Acum urmează pasul de rulare a blatului. Acesta se poate face în două moduri: pe latura lungă ( rulada va fi mai subțire) sau pe latura scurtă ( rulada va fi mai groasă).
7. Odată aleasă latura de rulare, blatul se rulează ușor, cu mișcări lente, cu tot cu hârtia de copt. Se rulează cât de strâns permite blatul, fără a-l rupe.
8. Blatul rulat se lasă deoparte până la răcirea completă.
1. Laptele condensat după procedeul explicat mai sus. Dacă aveți lapte gata caramelizat îl folosiți ca atare.
2. Într-un castron se mixează untul moale până devine cremos apoi se adaugă brânza mascarpone și crema caramel. Se continuă mixarea doar până se omogenizează toate ingredientele. Nu mixați mai mult, altfel crema va deveni prea moale.
3. Bolul cu cremă se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider până când crema se întărește.
1. După ce crema caramel s-a întărit, se pregătește blatul pentru ruladă: se derulează ușor hârtia de copt împreună cu blatul răcit.
2. Se unge toată suprafața blatului cu cremă, peste cremă se pun două banane întregi, decojite.
3. Foaia cu umplutură se rulează ușor cu ajutorul hârtiei de copt.
4. Peste ruladă se presară zahăr pudră amestecat cu cacao. Pentru ornare se mai pot folosi migdale sau nuci mărunțite, fulgi de ciocolată sau frișcă naturală.