Rugăciunea „Tatăl Nostru”, modificată de Papa Francisc! De ce s-a produs această schimbare

Cristian Cojocaru 25.11.2020, 20:56
Rugăciunea „Tatăl Nostru”, modificată de Papa Francisc! De ce s-a produs această schimbare

Rugăciunea „Tatăl Nostru”, modificată de Papa Francisc. Așadar, începând cu data de 29 noiembrie, rugăciunea ”Tatăl Nostru” va fi recitată altfel. În prima duminică a noului an liturgic, potrivit ritului roman sau latin, această rugăciune se va auzi altfel.

Rugăciunea „Tatăl Nostru” a fost modificată de Papa Francisc

O modificare liturgică a survenit recent. Rugăciunea ”Tatăl Nostru” a fost modificată de Papa Francisc. Astfel, mai multe eparhii italiene dar și celelalte biserici vor trebui să adopte schimbarea până la Paștele din 2021. Cea mai populară rugăciune din lume, urmează a avea un verset modificat. Așadar, ”nu ne duce în ispită” va deveni ”nu ne abandona ispitei”. Papa Francisc și-a exprimat opinia cu privire la modificare încă din 2017.

Acesta a precizat că traducerea veche este una incorectă. Esența acestei modificări constă în traducerea din textul original, din vechea greacă. Modificare a începuut deja să își intre în roluri așa că, aceasta a fost deja adoptată de alte conferințe episcopale, în respectivele lor limbi. Traducerea greșită a rugăciunii, i-a determinat pe teologi să reacționeze și să adopte această decizia de a modifica cea mai cunsocută rugăciune din lume.

Rugăciunea modificată de Papa Francisc
Rugăciunea modificată de Papa Francisc

Papa Francisc comentează decizia

După ce acesta a luat această decizie, a și explicat motivul datorită căruia dorește această schimbare majoră, la nivel mondial. Acesta menționează că:

„Nu este o traducere bună, deoarece vorbește despre un Dumnezeu care induce tentația. Eu sunt cel care cade. Nu el mă împinge în ispită să văd cum am căzut. Un tată nu face asta; un tată te ajută să te ridici imediat. Satana este cel care ne conduce în ispită, acesta este departamentul lui.” a explicat Papa Francisc pentru canalul TV2000 din Italia în 2017.

Francis Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, a dat informații despre modificarea versetului din rugăciune. Acesta a venit cu o mențiune la momentul aprobării oficiale a noii versiuni.

„Versetul care se updatează este Și nu ne duce pe noi în ispită. Fiecare țară încearcă, așa cum consideră, să le explice oamenilor că nu Dumnezeu este ispititorul, ci noi suntem cei care nu trebuie să ne lăsăm abandonați ispitei”, a declarat Francis Doboș in 2018.

La acea vreme, Francis Doboș a mai precizat că la noi în țară, momentan nu s-a luat nici o decizie în această privință. O aplicare a noii modificări, dacă va exista, va avea loc în viitor, nefiind nici o grabă în acest sens. Tot acesta a mai declarat că fiecare țară are propriul său ritm de a se adapta la schimbări. Astfel, fiecare stat, își va adapta rugăciunile atunci când consideră ca este momentul cel mai bun pentru a aduce o îmbunătățire.

”Limba este un organism viu si poate nu mai exprimă același sens pe care îl exprimau cândva aceleași cuvinte.” preciza acesta la acel moment, potrivit antena3.ro .

Urmăriți Impact.ro și pe