Rubla rusească, în cădere liberă. Deciziile Moscovei care au afectat moneda națională

Beatrice Dumitru 11.04.2022, 13:00
Rubla rusească, în cădere liberă. Deciziile Moscovei care au afectat moneda națională

Rubla rusească este din nou în cădere liberă, după ce înregistrase la sfârșitul lunii martie o revenire fulgerătoare până la nivelurile dinaintea invaziei Rusiei în Ucraină, în ciuda sancțiunilor Occidentului impuse Moscovei. Mondeda a fost afectată după ce Banca Centrală a decis să relaxeze măsurile temporare de control al capitalului.

Rubla, în cădere liberă

Rubla rusească a scăzut drastic, inversând unele dintre câștigurile din săptămâna precedentă, după ce Banca Centrală a decis să relaxeze măsurile temporare de control al capitalului menite să limiteze o scădere a monedei. Instituția a anunțat că va renunța la comisionul de 12% pentru cumpărarea de valută prin brokeraj începân cu 11 aprilie și va ridica interdicția temporară de a vinde numerar în valută persoanelor fizice, de la data de 18 aprilie.

Rubla s-a depreciat, luni, la 82,09 față de dolar la deschiderea pieței de la Moscova, de la 71 cât era vineri, cel mai ridicat nivel din 11 noiembrie. Rubla rusească a fost cu aproape 5% mai slabă în ziua respectivă, la 79,90 unități față de dolar și cu 4,3% în scădere față de euro, ajungând la 86,35, notează Reuters.

Rubla rusească, în cădere liberă. Deciziile Moscovei care au afectat moneda națională
Rubla ruseasă, afectată de sancțiunilor Occidentului.

Venituri de 1,4 miliarde de dolari pe zi din exporturi

Decizia de a renunța la comisionul de 12% pentru operațiunile valutare înseamnă că speculatorii vor putea tranzacționa din nou, a spus Alor Brokerage, adăugând că jucătorii de pe piață au tendința să obțină profituri chiar și mici.

Rubla este susținută din conversia obligatorie a 80% din veniturile valutare ale companiilor axate pe export, precum și din ratele ridicate ale dobânzilor, chiar dacă Banca Centrală și-a redus în mod neașteptat rata cheie de la 20% la 17%, săptămâna trecută.

Analiștii au spus că Rusia primește aproximativ 1,4 miliarde de dolari pe zi din exporturi, iar rubla s-ar putea stabiliza și mai mult, având în vedere controalele de capital rusești și scăderea importurilor.

Randamentele obligațiunilor de Trezorerie OFZ pe 10 ani, care se mișcă invers cu prețurile lor, au scăzut la 10,62%. Acesta este cel mai scăzut nivel din 22 februarie, cu două zile înainte ca Rusia să înceapă ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina.

Ministerul de Finanțe rus Anton Siluanov a declarat că Rusia nu se va împrumuta pe piețele de datorii locale sau externe în acest an și a mai precizat că Moscova va lua măsuri legale dacă Occidentul o va  împiedica să plătească datoria suverană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...