Rovana Plumb, la un pas să fie comisar european: ce anunț a făcut Ursula von der Leyen și ce urmează acum

Alexandru Ioanid 09.09.2019, 14:01
Rovana Plumb, la un pas să fie comisar european: ce anunț a făcut Ursula von der Leyen și ce urmează acum

Ursula von der Leyen, președinta desemnată a Comisiei Europene, a făcut publică, luni, lista cu propunerile de comisari europeni din partea statelor membre. În dreptul României apare numele Rovanei Plumb, cea avansată de premierul Viorica Dăncilă.

Ursula von der Leyen, politicanul desemnat să preia șefia Comisiei Europene, se pregătește să-și formeze echipa noului Executiv al Uniunii Europene. Aceasta a publicat, luni, lista cu comisarii propuși de statelel membre.

În dreptul României figurează Rovana Plumb, cea care a fost avansată, alături de Dan Nica, de premierul Viorica Dăncilă. Se zvonea că cele două propuneri nu sunt agreate la Bruxelles, mai ales că Rovana Plumb este cercetată și în celebrul dosar Belina.

Numele Rovanei Plumb e trecut în dreptul portofoliului de la Transporturi.

Inițial, în dreptul României, pe când lista era la stadiul de draft, figurau doar două steluțe. În această situație mai era doar Marea Britanie, care se pregătește să iasă din Uniunea Europeană pe 31 octombrie.

Ce urmează pentru Rovana Plumb și care sunt șansele să fie comisar european

De precizat că lista publicată de Ursula von der Leyen, în calitate de președintă desemnată a Comisiei Europene, este una care conține propuneri. Pentru cei menționați acolo urmează testul audierilor în comisiile de specialitate.

De altfel, numele persoanelor propuse pentru postul de comisar european – Rovana Plumb și Dan Nica – au dus la un schimb de replici între președintele Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Șeful statului a recomandat alte propuneri, întrucât acestea ar putea fi respinse și atunci România va fi pusă într-o situație delicată și va pierde la capitolul imagine.

Totuși, Rovana Plumb apare pe listă mai mult din considerente de egalitate de sex. Ursula von der Leyen și-a propus egalitate de sexe în noul Executiv. Cum spuneam, Rovana Plumb e acum la mâna membrilor comisiei de Transporturi din Parlamentul European.

Avizul acestora, pozitiv au negativ, va ajunge la președintele Parlamentului European și apoi întreaga echipă a Ursulei von der Leyen va primi votul din partea Legislativului European.

Lista completă a propunerilor Ursulei von der Leyen:

 

Rovana Plumb, cercetată în dosarul Belina

Numele Rovanei Plumb apare și în celebrul dosar Belina, în care procurorii anchetează modul în care insula a trecut de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman și, mai apoi, a fost închiriată companiei Tel Drum.

La vremea când s-a făcut acest transfer, Rovana Plumb era ministru al Mediului, funcție din care a redactat Hotărârea de Guvern care prevedea acest transfer.

Cu toate că au existat avertismente că prevederile legale nu sunt respectate, totuși demersurile au mers înainte, astfel încât s-a ajuns ca o parte din proprietatea publică a statului să ajungă în administrarea Județului Teleorman”, spuneau procurorii DNA.

Direcția Anticorupție a cerut Parlamentului urmărirea penală a Rovanei Plumb, dar aleșii au făcut scut în jurul acesteia, astfel că a scăpat de această măsură. Dosarul merge, însă, înainte.

Urmăriți Impact.ro și pe