EXCLUSIV

Rona Hartner, agresată și hărțuită de regizori. Vedeta a decis să rupă tăcerea: „Nu ca să mă victimizez” EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 13.03.2023, 20:41

Rona Hartner ne-a oferit un amplu interviu, exclusiv pentru Impact.ro, la împlinirea vârstei de 50 de ani. Susține că frumusețea i-a adus, deopotrivă, și bucurii, dar și belele. A pierdut roluri importante, tocmai pentru că era prea arătoasă, iar mulți bărbați, inclusiv din mediul artistic, au hărțuit-o, considerând-o doar un trofeu, la brațul lor. Marele „of” al actriței? Că foștii soți nu i-au urat „La mulți ani!”.

„Femeile se tem că, dacă îmbătrânesc, nu vor mai fi iubite”

Rona Hartner a împlinit recent 50 de ani, dar se declară total împotriva operațiilor estetice. Nu le vede rostul, iar în meseria ei, de actriță, nici n-ar fi indicat să apeleze la medicul estetician, căci fiecare vârstă îi poate aduce un rol important:

„Cred că femeile se tem că, dacă îmbătrânesc, nu vor mai fi iubite. Ajung să-și facă intervenții estetice, pentru că este un factor de modă, se compară, sau poate că nu li s-a spus destul că sunt frumoase, când erau tinere. Au un prototip și încearcă să intre în el. Nouă, femeilor, ni se cere să fim eficace, așa că noi credem că eficacitatea este aceeași cu tinerețea.

Femeia are o presiune enormă, din cauza feminismului. Trebuie să muncească, să fie în top, să facă bani, să arate, de 20 de ani, și la 80 de ani, dacă se poate, și ajung să-și facă operații, de tinere. De pildă, Madonna s-a făcut groaznică. Femeile trăiesc cu această idee că, dacă arăți tânăr, ești și foarte performant. Când o femeie vrea neapărat să pară de 20 de ani, și la 70 de ani, crede că singurul ei atu este exteriorul.

Mă uit la marile noastre vedete, Gina Patrichi, Stela Popescu, Ileana Stana Ionescu, ele aveau riduri, dar fiecare rid avea o poveste. Noi actrițele ne asumăm vârstele pe care le avem, fiecare vârstă e importantă într-un film. Eu, de pildă, lansez anul acesta un film, în care interpretez rolul unei femei de 50 de ani, așa că trebuie să par de 50 de ani”.

Rona Hartner
Rona Hartner

De ce refuză cu îndârjire operațiile estetice: „Este ca și cum vrei să ascunzi mizeria sub preș”

Rona Hartner mai susține, exclusiv pentru Impact.ro, că nu a apelat niciodată la operațiile estetice. Explică și de ce.

„Sunt total împotriva operațiilor estetice, pentru că este ca și cum vrei să ascunzi mizeria sub preș. Eu dacă fac sport fac pentru sănătate, dau kilogramele jos tot pentru sănătate. Operațiile estetice mi se par o agresiune a corpului, deci, nu mi-aș face. De ce să fac operații, anestezii? Ca să ce? Ca să-mi dispară un rid de pe frunte?

N-am nicio injecție cu acid hialuronic pe față, n-am făcut în viața mea. Când faci în fiecare dimineață o oră de adorație și de rugăciune, în tăcere, din momentul acela începi să întinerești. Când știi că toate problemele tale le suporți cu Dumnezeu, seninătatea aia se vede pe chip. Și, așa, pari mai tânăr, chiar dacă în suflet simți că ai 50 de ani. Desigur, poți să simți și un pic de oboseală.

„Mulți bărbați au încercat să mă aibă în pat doar pentru că eram frumoasă, decorativă”

Celebra actriță, stabilită în Franța, ne-a vorbit și despre frumusețea care i-a adus și necazuri, în viață, inclusiv pe plan profesional.

„Pe mine, frumusețea m-a ajutat, dar m-a și încurcat. Am avut și castinguri de film, în Franța, pe care le-am pierdut, tocmai pentru că eram prea frumoasă. Pot să cred că mulți bărbați care m-au curtat o făceau numai pentru frumusețe, că păream un trofeu agățat de mâna lor. Au fost foarte multe persoane care s-au dat la mine. Frumusețea poate fi un atu, dar poate fi și un handicap.

Când reprezinți un sex-simbol, nu te întreba de ce toată lumea se dă la tine. Iar dacă nu mai ești sex-simbol iubitul te poate părăsi, nu concepe că nu mai ești frumoasă. O femeie poate să arate într-o zi de 20 de ani, în alta, de 100 de ani, din cauza unor probleme, femeia este ca valurile mării, se schimbă în permanență. Frumusețea a fost și un handicap, mulți bărbați au încercat să mă aibă în pat numai pentru că eram frumoasă, decorativă”.

„Am fost hărțuită de regizori, am fost și agresată”

Rona nu ascunde faptul că a fost hărțuită de bărbați, în anii tinereții.

„Da, am fost hărțuită de diferiți regizori, am fost și agresată de un regizor, vreau să scriu și o carte, despre lucrurile acestea. Nu ca să mă victimizez, ci ca să arăt care a fost drumul spre iertare.

Raportul pe care îl am eu cu violența e ca și cum o mașină cu care mergi liniștit este lovită brusc în trafic. Cred că este important, ca atunci când avem o problemă de genul acesta, să învățăm să iertăm”, ni s-a mai confesat artista, exclusiv pentru Impact.ro.

E tristă că foștii soți nu i-au urat „La mulți ani!”, de ziua ei de naștere

Foștii soți, care au adorat-o, cândva, nu i-au urat tradiționalul „La mulți ani!”, de ziua ei de naștere. Iar acesta este unul dintre marile sale „of-uri”.

„Foștii soți nu mi-au urat „La mulți ani!”. Când urezi, vrei ca acel om să trăiască mult. Eu le-am urat, ani la rând. Ultimului soț i-am urat „La mulți ani!”, pe 21 ianuarie, de ziua lui, dar nu mi-a răspuns nici măcar cu un „mersi”. Mă confortează acum ideea că am făcut bine că m-am despărțit de ei, dacă nu știu să păstreze măcar un pic o relație cordială”.

A fost, adesea, la un pas de moarte: „Mâna lui Dumnezeu m-a scos de acolo!”

Rona Hartner susține că nu se teme de moarte.

„De fiecare dată, când am fost la un pas de moarte, mâna lui Dumnezeu m-a scos de acolo. Oamenii se tem de moarte pentru că nu știu ce este după aceea. Este viață veșnică. Dacă înainte de moarte ne spovedim, ni se iartă păcatele, când facem un rău. Dacă avem o familie credincioasă, care se roagă pentru noi, Purgatoriul se termină la un moment dat.

Pe pământ avem tentația de a face o greșeală, în Rai niciun păcat nu intră. Trebuie să citim Biblia, credința ne ajută să cunoaștem ce va fi după moarte. Nimeni nu vrea să plece de aici, se crede că aceasta este singura noastră realitate. Dar, în Rai, e mult mai bine. Oamenii parcă se tem însă și de ceea ce cred că este mult mai bine, parcă vor să rămână în confortul lor…”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...