EXCLUSIV

Rona Hartner a fost la un pas să rateze un premiu pentru că este româncă. A avut noroc cu un actor celebru

Mihnea Tălău 10.12.2022, 09:47
Rona Hartner a fost la un pas să rateze un premiu pentru că este româncă. A avut noroc cu un actor celebru

Cunoscuta actriță Rona Hartner a răbufnit, după ce a aflat că România nu a fost acceptată în Spațiul Schengen. Stabilită în Franța, de peste 15 ani, ea a vorbit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, despre un episod dureros, prin care a trecut în 1998, la Festivalul de film din Bruxelles.

Pe cale să rateze un trofeu, pentru că e româncă

Artista a avut acces la mai multe contracte, pe plan artistic, în întreaga Europă. Ea a fost la un pas să rateze Trofeul ”Cea mai bună actriță europeană”, pentru rolul din filmul ”Gadjo Dilo”, pe motiv că este româncă. Noroc cu președintele juriului, care a ripostat la timp.

Niciun moment, Rona Hartner, pe care o puteți vedea în prezent la ”Te cunosc de undeva”, în show-ul transformărilor de la Antena 1, nu a crezut că România va fi acceptată în Spațiul Schengen.

În momentul în care a aflat că Austria s-a opus vehement, invocând faptul că România nu a gestionat corect problema imigranților, Rona a luat atitudine, vărsându-și tot of-ul, în interviul exclusiv pentru Playtech Știri.

”Cred că România este una dintre cele mai vechi țări ale Europei, așa că, să faci o Europă fără România, e ceva aberant. Cred că trebuia să fim în Schengen imediat după Revoluție, nu să se inventeze Europa, apoi Schengen.

Eu, de pildă, în 1998, n-am putut să primesc premiul pentru ”Cea mai bună actriță europeană” (n.r.-pentru rolul din filmul ”Gadjo Dilo”). Ziceau că România nu era în Europa.

S-a ridicat atunci președintele juriului, Dennis Hopper, și a zis că dacă Rona nu primește premiul pentru cea mai bună actriță europeană părăsește juriul. El mi-a înmânat premiul, din mâinile lui l-am primit. A zis atunci că România este Europa”, s-a confesat Rona Hartner.

Val de ironii la adresa Austriei în urma eșecului României la Schengen

,,De unde aceste aberații, să nu intrăm în Schengen?”

Ea a mai adăugat, referitor la acest subiect sensibil: ”Dacă artiștii și lumea și cultura și istoria semnalizează faptul că suntem în Europa, de unde această aberație să nu fim în Europa, să nu fim în Schengen?”.

Actrița a adus în discuție și problemele cu care se confruntă românii, inclusiv artiștii, care caută colaborări în Europa.

De unde aceste aberații, să nu intrăm în Schengen? Să nu putem lucra unde vrem, să nu ne instalăm unde vrem, să nu avem liber acces la salariile din Europa? Este complet abuziv, aberant. Să-i amintim Austriei că aveau și ei imperiul austro-ungar cu care se plimbau și prin Transilvania.

Atunci, nici Austria nu ar trebuie să fie în Schengen, dacă nici România nu e în Schengen? Noi suntem o țară europeană puternică, nu trebuie să așteptăm la masa inculpaților ani și ani la rând fără să fim acceptați într-o Europă completă. România trebuie să fie cu toate țările europene”, a mai spus ea.

Rona Hartner a devenit cunoscută în Europa cu rolul din ”Gadjo Dilo” sau ”Străinul nebun”, un film francez realizat în România, în 1997, și regizat de Tony Gatlif.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...