EXCLUSIV

Românul din spatele comerțului cu arme din Ucraina. Dezvăluiri în premieră despre teatrul de război și teroarea implementată de Rusia în zonele de influență. EXCLUSIV

Cristian Botez 25.02.2022, 13:01
Românul din spatele comerțului cu arme din Ucraina. Dezvăluiri în premieră despre teatrul de război și teroarea implementată de Rusia în zonele de influență. EXCLUSIV

Declanșarea războiului în Ucraina, după atacul Rusiei asupra acestui stat, a dus concomitent la o explozie de supoziții, comentarii și opinii, previziuni și păreri într-un spațiu media și așa acaparat de luni de zile, suprasaturat de informații în legătură cu acest subiect. Dincolo de declarațiile oficiale, în primul rând ale statelor implicate sau interesate direct de acest conflict regional, pare-se cel mai mare de la al doilea război mondial încoace, o sumedenie de specialiști mai mult sau mai puțin avizați în domeniul geopolitic militar, au invadat canalele de știri, oricare ar fi ele și de orice parte s-ar plasa, cu informații , analize și scenarii, unele de-a dreptul fanteziste sau abil plasate pentru crearea de diversiuni informatice, perdele de fum sau de distragere a atenției de la subteranele conflictului.

Dezvăluirile unui fost comerciant de arme român. Ucraina luptă împotriva Rusiei cu tehnologie rusească

Pe de-o parte Occidentul, prin vocile puternice, extrem de puternice și belicoase ale Statelor Unite ale Americii, în primul rând, apoi ale NATO, care ar fi cam tot una, precum și cea a Uniunii Europene, reclamă un atac al Rusiei asupra unui stat independent. Și anume, Ucraina. Stat care, să fie foarte clar nu este nici membru NATO și nici al UE. Așadar, SUA, în tradiția lor notorie, își arogă, iată, din nou, rolul de jandarm al lumii, antrenând în această nebunie armată, statele membre ale Tratatului Nord Atlantic, dar și întreaga Europă, în siajul acestora, intrând, desigur, și țările aflate în regiune.

Dezvăluiri despre teatrul de război din Ucraina și comerțul cu arme
Dedesubturile armatei ucrainene

Comerciantul de arme român cu legături în Ucraina

Reporterul impact.ro a reușit să stea de vorbă cu un român, un personaj aparte, a cărui identitate exactă va fi trecută, momentan, sub tăcere, român care a fost câțiva ani de zile implicat, printr-o firmă privată, în comerțul cu armament, și în legătură strânsă cu instituții și firme din această zonă a comerțului cu produse militare din Ucraina. Doru S. are în jur de 50 de ani. A fost angajat al Serviciului de Pază și Protecție, la începutul anilor 90, apoi a făcut parte dintr-o unitate de elită de luptă antitero. După un timp a ales să lucreze, în același domeniu, în zona privată. În urmă cu zece ani a pus bazele unei firme care avea ca obiect principal de activitate comerțul cu armament. A cunoscut îndeaproape această lume și în special zona de producție și comerț specific din Ucraina.

Împotriva Rusiei cu tehnologie militară rusească

„Un mare paradox al acestui război dintre Rusia și Ucraina” spune Doru S., „este faptul că armata ucraineană folosește armament, care deși este fabricat în țară, are la baza tehnologie sută la sută rusească. Asta se explică prin faptul că odată cu destrămarea URSS (Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice, n.r.) în 1991, Ucraina a moștenit un uriaș arsenal militar sovietic. Practic, înainte de a-și proclama independența, Ucraina producea aproximativ 30 la sută din armamentul Uniunii Sovietice. Cea mai mare partea a luat calea exportului”.

Potrivit site-ului karadeniz-press.ro aproape jumătate din arsenalul moștenit de Ucraina de la fosta URSS a fost destinat exportului statelor din CSI (Comunitatea Statelor Independente, o continuatoare palidă și vremelnică a URSS, n.r), cu excepția statelor baltice, 30 la sută luau calea Asiei de Sud Est și Africii, și în jur de 6 la sută mergeau în Orientul Mijlociu.

Cine dă avizele în comerțul cu arme

Doru S. explică, succint, procedurile de export de armament. „Orice firmă care comercializează armament sau „material cu dublă utilizare”, denumire generic pentru orice component care poate fi folosită atât în industria civilă, cât și în cea militară, trebuie să solicite un aviz pentru „end user”, utilizatorul final, beneficiarul produselor vândute. În România, de exemplu instituția care eliberează astfel de avize este ANCEX, Departamentul pentru Controlul Exporturilor, „autoritatea națională în domeniul controlului exporturilor, importurilor și altor operațiuni cu produse militare și produse cu dublă utilizare, și care răspunde de aplicarea politicii Guvernului în acest domeniu”.

ANCEX se subordonează Ministerului Afacerilor Externe. Potrivit site-ului MAE, „ANCEX acordurile și aranjamentele internaționale în domeniu și în conformitate cu legislația și tratatele Uniunii Europene, acordă, la cerere, consultanță de specialitate agenților economici și altor persoane interesate în efectuarea de operațiuni de comerț cu produse militare sau cu dublă utilizare, supuse regimului de control, reprezintă România în cadrul activităților desfășurate de organizațiile și organismele internaționale cu responsabilități în domeniul controlului produselor militare și al produselor cu dublă utilizare, licențiază operațiunile de export, import, tranzit internațional, transbordare, intermediere și asistență tehnică pentru produse militare și produse cu dublă utilizare, cât și operațiunile care se efectuează fără atingerea teritoriului fizic al României”.

 Concernul UKRBORONPROM, echivalentul ROMARM, România

„Ucraina are o instituție similară”, continua Doru S., „care este obligată să respecte toate reglementările internaționale în vigoare privind comerțul cu produse militare. Faptul că Ucraina a făcut parte din URSS și că a moștenit acel uriaș arsenal, acum 30 și ceva de ani, avuție comună a URSS, nu împiedică armata ucraineană să folosească împotriva Rusiei acest armament, chiar dacă are la bază tehnologie aproape sută la sută rusească.

Prin înțelegere directă, interțări, Ucraina nu poate revinde armele cumpărate de la Rusia. Lucru pe care îl poate face bine-mersi cu cele produse în fabricile proprii. Echivalentul ROMARM (principalul furnizor românesc de tehnică de apărare. Producția companiei include produse pentru sistemul de apărare, precum muniție, armament, explozive, elemente de protective.  ROMARM deține 15 fabrici și un institut de cercetare-dezvoltare, n.r.) în Ucraina este UKROBORONPROM, concernul care include tot ceea ce înseamnă fabrici de producție militară din Ucraina, dintre care cele mai importante sunt UKR SPETS Export și UKR SPACE Export. Acesta din urmă vinde nu numai produsele industriei de armament ucrainene, ci și armele în exces ale Forțelor Armate ale Ucrainei moștenite de la Forțele Armate Sovietice. Din februarie 2011, compania produce și arme de foc nemilitare și muniție pentru acestea”.

Tratatul internațional privind comerțul cu arme

Teoretic, orice tranzacție cu arme, orice operațiune de vânzare/cumpărarea între state, prin firme intermediare sau direct, are la bază principiile și reglementările stabilite de Tratatul Internaționale privind Comerțul cu Arme, adoptat la New York, la 2 aprilie, 2013 și al cărui depozitar este Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Documentul stipulează că „Prezentul Tratat are ca obiect: – instituirea normelor comune cele mai stricte pentru reglementarea sau îmbunătăţirea reglementării comerţului internaţional cu arme convenţionale; – prevenirea şi eradicarea comerţului ilicit cu arme convenţionale şi prevenirea deturnării acestora; pentru a: – contribui la pacea, securitatea şi stabilitatea internaţionale şi regionale; – reduce suferinţa umană; – promova cooperarea, transparenţa şi acţiunea responsabilă a Statelor Părţi în comerţul internaţional cu arme convenţionale, dezvoltând în acest mod încrederea reciprocă între state.

Aceleași reguli comerciale pentru toate țările

Doru S. își continua incursiunea în lumea comercianților de arme.

„În momentul în care o firmă care se ocupă cu comerțul de produse militare depune o solicitare de avizare a tranzacție, în cazul Ucrainei, un departament special subordonat chiar furnizorului de stat de armament și produse cu dublă utilizare, UKROBORONPROM, aceasta trebuie să pună la dispoziție agenției contractul, datele beneficiarului și utilizatorului final, dar și datele despre transportatorul din partea beneficiarului final.

Căci, procedural, transportul trebuie să fie asigurat de cel care cumpără. Iar răspunderea respectării destinației îi aparține. În general, prevederile și reglementările sunt comune tuturor statelor care fac comerț cu arme, cu produse militare sau cu dublă utilizare. Fie că sunt producători, vânzători, intermediari, fie că sunt doar cumpărători”.

Orice armă are o amprentă unică

Reporterul impact.ro vrea să se lămurească asupra controlului statelor asupra tranzacțiilor cu armament.

„Orice produs militar, de la armamentul individual ușor, la cel de calibru mare, vehicule, instalații militare și până la obuze rachete de orice model, au o serie ștanțată unică”, explică Doru S. Apoi, mai există și amprenta de fabricație. Aceasta poate fi depistată în laboratoare speciale. Chimic, metalurgic. De exemplu, dacă este vreo suspiciune asupra provenienței unei puști de asalt, să zicem un AK-47 de produsă în România, descoperită, confiscată, capturată la vreo grupare rebele, la pirații din marea roșie sau care a fost folosită într-o infracțiune, analiza de laborator a materialului, a aliajului duce la identificarea producătorului. De aici încep anchetele specifice”.

 Comercianții de arme ucraineni, cei mai duri din lume

Doru S., care a fost în câteva rânduri, cu afaceri, la Kiev, spune că „negociatorii din Ucraina sunt printre cei mai buni din lume. Și nu doar în industria militară. Și sunt foarte periculoși. De fapt. Sunt renumiți pentru acest lucru. În toate domeniile. În plus Ucraina este una din cele mai corupte state din lume. Din această cauză, zic eu, această țară nu va fi primită niciodată în Uniunea Europeană.

Doar dacă nu sunt interese de altă natură, cum ar fi cel geopolitic, astfel că, odată cu aderarea la UE să-i fie deschisă calea și spre NATO. Lucru de neacceptat de către ruși. Este bine știut deja că SUA, prin instrumental său numărul unu de intervenție în lume, NATO, au încălcat înțelegerea, tratatul, dintre ele și Rusia, din anii 90 potrivit căreia NATO nu trebuia să se mai extindă spre Est./ Acest ar fi unul din motivele principale pentru care Rusia acționează militar în Ucraina. Pentru Putin Ucraina trebuie să fie acel stat tampon între Rusia și NATO”.

Doru S., în discuția alertă cu reporterul impact.ro, este tentat să treacă rapid de la o idee la alta. Subiectul îi este familiar și cunoaște aspect ale relațiilor dintre Rusia și Ucraina, greu accesibilă oamenilor de rând. ”Revin la negociatorii ucraineni”, își reia intervievatul o idee anterioară. „Este recunoscut faptul că una din cele mai corupte camera de Comerț ale vreunui stat este cea din Ucraina. Aici se lucrează, de multe ori pe față, cu bani cash. Și nu trebuie să te miri, dacă printr-o minune afli despre vreun afacerist, producător, comerciant sau intermediary din domeniul militar, că parcurge holurile Camerei de Comerț de la Kiev și că intră prin diferite birouri cu o geantă asupra lui sau a vreunui un locotenent” în care se află un milion de dolari sau de Euro.

Ucraina, în topul țărilor cu cele mai mari vânzări de armament din lume

Ucraina, în urmă cu zece ani, de exemplu, avea vânzări anuale uriașe. Cifrele sunt publice, dar au fost puse la dispoziția impact.ro de interlocutorul nostru. Informațiile apar și pe site-ul karadeniz-press.ro. Site-ul dă ca referință, privitor la comerțul cu armament derulat de Ucraina, faptul că în 2010 „Ucraina a exportat armament de aproximativ 1000 de miliarde de dolari, majoritatea exporturilor fiind făcute de compania națională UKR Spetz Export, principalii beneficiari fiind câteva state africane, în special Congo și Sudan, țări în care Ucraina a vandut mai ales tancuri T-55 și T-72, dar și lansatoare de rachete GRAD, obuze cu autopropulsie 2S1 GVOZDIKA de 122 mm, 1S3 AKATSIA de 152 mm, obuze de mortiere de 82 mm și peste 10.000 de puști de asalt Kalashnikov”

Ucraina, activă pe piața neagră a comerțului cu arme

Ca să deslușești măcar o parte din culisele acestui război, ca să identifici miza principală a conflictului, căci sunt mai multe, trebuie să ai cunoștințe temeinice în mai multe domenii. Istorie, geopolitică, industrie de armament, economie regională și mondială. Și tot nu este îndeajuns. Una din cele mai mari mafii din această lume este cea traficului ilegal de armament.

Într-un articol publicat, acum ceva mai bine de un an, de jurnalistul Ilie Gulca din Moldova, pe site-ul anticorupție.md, se spunea că „ Ucraina a fost menționată de peste 10 ori într-un document UE despre traficul ilegal de arme”. Articolul făcea la referire la un caz de trafic de armament dinspre Ucraina spre o țară africană, dejucată de serviciile moldovenești. „ prin care 800 de rachete de tip S-8 KOM depozitate fie în depozitul de armament de la Florești, fie pe Aeroportul Internațional Mărculești urma să ajungă prin intermediul mai multor offshore-uri, conduse pe cetățeni ucraineni, în Niger, țară din vestul Africii vecină cu Liban.

Potrivit site-ului mai sus menționat, Ambasada Ucrainei la Chișinău a solicitat pe 27 martie 2018 dreptul de folosire a spațiului aerian moldovenesc și aterizarea pe Aeroportul Mărculești a aeronavei An-12 a companiei Ukraine Air Alliance. Avionul de model Antonov trebuia să încarce de pe Aeroportul Mărculești 800 de rachete de tip S-8 KOM de producție sovietică. Rachetele nedirijate de aviație de tip S-8 sunt utilizate pentru dotarea avioanelor de vânătoare, bombardierelor de tip Suhoi (Su) și elicopterelor de luptă de tip Mikoyan (Mi).

Munițiile erau distribuite în 200 de lăzi și aveau greutatea totală de 15.000 de kilograme. Avionul companiei Ukraine Air Alliance planifica pe 18 aprilie 2018 să decoleze, gol, de pe Aeroportul Cernăuți (Ucraina), apoi să aterizeze pe Aeroportul Mărculești (Moldova), de unde să încarce cele 800 de rachete cu destinația Niger, vestul Africii. În calitate de vânzător al rachetelor depozitate pe Aeroportul Mărculești figurează compania ucraineană de stat Ukrinmash, iar cumpărător – Forțele Aeriene din Niger. Afacerea a fost intermediată de Westan Group Associates LTD, un offshore din zona Caraibelor, insula Saint Kitts and Nevis”.

Traficanții de arme ucraineni, înfrățiți cu rușii în operațiuni mafiote de anvergură

Și, ca în orice mafie, indiferent de domeniu, cetățeni ai unor state aflate în conflict, situați în afara statului și regulilor lui, își dau mâna și se grupează dincolo de lege cu un singur scop comun. Profitul. Banul. Sume uriașe de bani. Astfel, nu de puține ori, traficanți de arme și alte produse militare, ruși și ucraineni, încă din perioada de imediat de după destrămarea URSS, și mai apoi, din timpul primului conflict dintre Rusia  și Ucraina, din 2015, când rușiii au anexat peninsula Crimeea, au pus la cale operațiuni de anvergură prin care au vândut arme unor state aflate sub embargou internațional.

Astfel, în ultimele două decenii, traficanții de arme din Ucraina, împreună cu mafioți ruși, dar și, surprinzător, australieni, au pus la punct operațiuni prin care au vândut ilegal Chinei și Iranului zeci de rachete X-55. Dar, după cum au dovedit organizații internaționale, chiar statul Ucrainean, a fost implicat în astfel de operațiuni, într-una dintre ele, Ucraina fiind acuzată că ar fi furnizat Irakului radare Kolciuga. Totodată s-a dovedit că Ucraina a apus la dispoziție   experți pentru dezvoltarea programului nuclear al Iranului, dar și pentru dezvoltarea programului de dezvoltare a producției de rachete intercontinentale capabile să transporte încărcături nucleare în orice punct al continentului European. Toate aceste planuri fiind stopate sau dejucate din timp.

Doru S., bun cunoscător al societății ucrainene, din poziția de fost militar și comerciant cu arme, aflat ani buni în contact cu lumea bogaților acestui stat, spune că armata Ucrainei are câteva puncte sensibile, care-i pun în dificultate în fața Rusiei, dar și un atu. „Avantajul ar fi că generalii armatei”, spune interlocutorul reporterului impact.ro,  „majoritatea acestora, au fost școliți, pregătiți și instruiți în Academiile Militare ale Rusiei. Iar unii dintre ei, deși în rezervă, acum consilieri de primă linie ai conducerii armatei, au studiat științele militare la Academiile de pe vremea URSS. Și, iată, o situație inedită, în acest război se înfruntă foști colegi de Academii Militare, foști camarazi, ruși și ucraineni, acum inamici”.

Pe de altă parte, unul din punctele slabe ale armatei ucrainene ar fi că, dat fiind faptul că după câștigarea independenței statale, în Ucraina s-a dezvoltat, ca în mai toate țările din fostul bloc comunist, o pătură de îmbogățiți, formată cu ajutorul mafiei, al interlopilor, a organizațiilor de crimă organizată care au preluat controlul asupra țării,  a avuției sale, mobile și imobile, și, desigur asupra resurselor. Din această pătură de miliardari s-au ridicat oligarhii care au pus mâna inclusive pe infrastructura statală.

Aceștia au preluat, practice, conducerea unor regiuni ale Ucrainei, devenind, prin posesii, influență și coruperea instituțiilor de stat adevărați guvernatori. Și-au format chiar adevărate armate, iar structura militară națională s-a mutat chiar pe specificul acestor regiuni conduși de marii bogați ai Ucrainei. Așa se face că structuri și unități ale armatei naționale din aceste regiuni au avut uniforme proprii, că nu a existat, practice, o unitate perfectă a identității ca structură militară, și nu doar ca ținută și armament, ci chiar la nivel de conducere, inducându-se o disoluție a comandei militare centralizate naționale. Cu siguranță, caz unic în Europa.

Fără a epuiza nici pe departe subiectul, Doru S., interlocutorul reporterului impact.ro, mai spune, însă, că părțile implicate în aceste conflict, deocamdată doar Rusia și Ucraina, sunt la faza decartării doar a primelor cărți ale războiului, și că următoarele zile vor fi determinante pentru evoluția situației, cheia fiind, probabil, în modul cum evoluează confruntările în regiunea provinciilor proclamate independente și recunoscute ca atare de liderul de la Kremlin.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...