Românii vor trebui să comande cu mai multă atenție produsele de pe Internet, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței 67 pe tema plăților ramburs a coletelor

Alexandru Catalan 19.05.2022, 21:55
Românii vor trebui să comande cu mai multă atenție produsele de pe Internet, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței 67 pe tema plăților ramburs a coletelor

Recenta Ordonanță de Urgență a Guvernului Nicolae Ciucă, publicată deja în Monitorul Oficial, pe tema obligativității, mai nou, a firmelor de curierat de a raporta către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs (la livrare) pentru produsele comandate online a stârnit multe semne de întrebare în rândul opiniei publice.

Ordonanța 67 din 2022 este „binevenită”

Au existat voci care au criticat decizia luată, dar specialiștii și analiștii financiari sunt cu totul altă părere. Adrian Benta, cunoscut consultant financiar, susține că această Ordonanță, 67 din 2022, e una „binevenită”.

„Decizia Executivului pe această temă e una salutară. Ea s-a născut din observarea anumitor mișcări la negru, ca să le numesc așa, cu un termen generic, și ca atare mi se pare una binevenită din perspectiva combaterii evaziunii fiscale”, a declarat Adrian Benta pentru impact.ro.

În opinia sa, ea e menită să combată o practică „veche” în tentativa unor români de a evita plata unor taxe și impozite.

„Majoritatea românilor nu fac această schemă. Dar s-a constatat că există persoane care folosesc această tehnică pe care o pot numit deja împământenită și prin care mișcau sume de bani. Adică comandau produse de pe diverse platforme electronice, în cantități mai mari sau mai mici, fără a le achita, și la un moment anume primeau ramburs anumite sume de bani.

De cele mai multe ori se pare că era vorba despre persoane fizice, care nu erau înscrise la Registrul Comerțului, caz în care nu puteai avea până de curând vreun control asupra sumelor de bani manipulate și care evident eludau legile fiscale aflate în vigoare. Și nu e exclus ca în joc să se fi aflat sume consistente în lei”, afirmă Adrian Benta.

Românii vor trebui să comande cu mai multă atenție produsele de pe Internet, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței 67 pe tema plăților ramburs a coletelor
Adrian Benta a descifrat pentru cititorii impact.ro „misterele” unei recente ordonante de urgență a guvernului

O ordonanță născută dintr-o anumită nevoie

Potrivit acestuia, prima concluzie care se impune atenției generale constă în faptul că românii vor trebui să comande mult mai atenți lucrurile de care au într-adevăr nevoie.

„Această ordonanță s-a născut dintr-o anumită nevoie. Va fi necesar să fim mult mai atenți atunci când comandăm de pe Internet diverse produse. Fiindcă s-ar putea să ne trezim mai nou cu controale de la ANAF și să nu realizăm de unde s-au născut ele, de unde ni se trage atenția pe care ne-o acordă tocmai nouă organele fiscale ale statului!”, adaugă el.

Adrian Benta avertizează și asupra amănuntului conform căruia Ordonanța în cauză nu prevede niciun prag de la care începe un eventual control al ANAF:

„Nu există niciun prag financiar prevăzut de noua ordonanță cu valoare de lege, ce se aplică deja. Ca atare, chiar și pentru o banală pereche de pantofi comandată de pe Internet și care va fi returnată e posibil să intrăm în atenția ANAF-ului. Oricine va comanda, folosesc un alt exemplu, zece rochii și va returna patru dintre acestea, din diverse motive, poate intra la rându-i în vizorul ANAF”.

Sfatul primit de la Adrian Benta în această chestiune, e pe cât de simplu, pe atât de banal:

„Cei ce vor achita contravaloarea pachetelor solicitate în avans, prin metode de plată online, nu vor avea de ce a se teme de ANAF. Și asta chiar dacă vor face returnări, inclusiv a totalității produselor comandate, fiindcă vor putea face oricând dovada legalității operațiunilor financiare executate de ei, la vedere!”.

Urmăriți Impact.ro și pe