Românii vor scoate bani din buzunar pentru a circula cu trotinetele electrice. Autorităţile pregătesc deja legea

Ana Anitoiu, Ștefan Olteanu 30.01.2022, 08:26
Românii vor scoate bani din buzunar pentru a circula cu trotinetele electrice. Autorităţile pregătesc deja legea

Românii vor scoate bani din buzunar pentru a circula cu trotinetele electrice, în contextul în care multe persoane se deplasează cu ajutorul acestora, mai ales în marile orașe. Autoritățile pregătesc deja legea prin care deținătorii de astfel de vehicule vor fi puși la plată.

Ce vor plăti românii care au trotinete electrice

Mai exact, autoritățile pregătesc o lege ce îi va obliga pe posesorii de biciclete și trotinete electrice să plătească asigurări ale acestor vehicule, astfel încât eventualele daune produse în timpul deplasării cu ele să fie acoperite.

Concret, este vorba despre prevederile Directivei 2021/2118 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2009/103/CE referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi.

Mai întâi, va fi modificată legislația primară, după care schimbările vor trebui să fie aprobate de Parlament. Ulterior, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va trebui să elaboreze normele de aplicare.

Romanii vor scoate bani din buzunar pentru a circula cu trotinetele electrice
Romanii care detin trotinete electrice vor trebui sa plateasca pentru a circula cu ele

Ce modificări va aduce directiva europeană

Noua directivă europeană ce a apărut anul trecut va aduce câteva modificări asupra cadrului general european ce privește asigurarea RCA. Concret, prevederile se referă la: modificarea domeniului de aplicare a directivei, uniformizarea sumelor minime asigurate, acoperirea daunelor în cazul intrării în faliment a unui asigurător RCA, istoricul daunelor, precum și reglementarea acoperirii daunelor produse de remorci.

„Această nouă directivă apărută la sfârșitul anului trecut aduce o serie de modificări asupra cadrului general european ce privește asigurarea RCA, prevederile acesteia făcând obiectul discuțiilor purtate de Comisia Europeană cu reprezentanții statelor membre prin intermediul Consiliului și Parlamentului European, începând cu anul 2018.

Aceste modificări au un impact semnificativ asupra impunerii obligației de asigurare și obligației de acoperire a daunelor produse de vehicule cum ar fi:

anumite tipuri de trotinete electrice, biciclete electrice și alte vehicule care, pe baza anumitor date tehnice, intră în domeniul de aplicare al legislației europene și pentru care va fi necesară impunerea obligației de asigurare și în România”, a explicat Valentin Ionescu, director general în cadrul sectorului Asigurări, la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF),

Potrivit lui Valentin Ionescu, directiva europeană se mai referă și la faptul că în fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să fie înființate organisme de despăgubire ce să suporte costurile în urma unor accidente provocate de vehicule neasigurate sau neidentificate.

Noua directivă europeană se mai referă și la reglementarea acoperirii daunelor produse de remorci. Prin urmare, vor fi reglementate la nivelul Uniuni Europene acele situații în care sunt acoperite daunele produse de remorci, în contextul în care există unele diferențe între legislațiile naționale ale statelor membre cu privire la înmatricularea și admiterea în circulație a acestora.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...