Românii vor putea să primească ajutorul social și după ce se angajează. Cât timp va fi posibil acest lucru

Nicu Stan 17.09.2021, 15:02
Românii vor putea să primească ajutorul social și după ce se angajează. Cât timp va fi posibil acest lucru

Românii care primesc ajutor social vor putea beneficia de el o perioadă bună și după ce s-au angajat. Totul este prevăzut într-o ordonanță de urgență care a fost publicată, joi seară, în Monitorul Oficial. Cât timp se va putea cumula ajutorul social cu salariul, vedeți în articolul de mai jos.

Cei care primesc ajutor social îl vor putea primi în continuare chiar și după ce s-au angajat. Pentru câte luni

O ordonanță de urgență apărută în Monitorul Oficial joi seară prevede că ajutorul social va putea fi cumulat cu salariul o perioadă de timp. Astfel, cei care au ajutor social și între timp își găsesc un loc de muncă vor putea să încaseze și ajutorul social timp de șase luni după angajare.

Pentru ca totul să devină realitate, adică măsura să intre în vigoare, este nevoie de norme procedurale date prin hotărâre de Guvern.

Cumulul ajutorului social cu salariul va fi posibil in urma semnarii unui contract de munca pe doi ani
Cumulul ajutorului social cu salariul va fi posibil in urma semnarii unui contract de munca pe doi ani

Legea venitului minim garantat, modificată

Astfel, OUG 101/2021, a modificat joi seară Legea venitului minim garantat (416/2001). Chiar dacă ordonanța este deja în vigoare, noua măsură se va aplica efectiv după ce Guvernul, în următoarea perioadă, va modifica, prin hotărâre, normele procedurale ale Legii 416/2001. Abia de atunci, ajutorul social va putea fi cumulat cu salariul pentru o perioadă de șase luni.

Mai exact, va exista posibilitatea de menținere a acordării ajutorului social pentru o perioadă de șase luni de la data angajării unei persoane care beneficiază de ajutor social. Regula principală este ca cel care va face cumulul ajutorului social cu salariul să semneze un contract de muncă pe o perioadă de cel puțin doi ani.

Care este condiția principală

”În situația în care persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni, acordarea ajutorului social se prelungește pentru o perioadă de 6 luni, în cuantumul primit anterior angajării”, prevede OUG 101/2021.

Autoritățile propun această facilitate în ideea de a stimula angajările și pentru a evita dependența de ajutorul social.

O altă regulă importantă

De asemenea, trebuie menționat faptul că acele persoane care vor fi concediați disciplinar, pentru o abatere gravă sau pentru abateri repetate, înainte de trecerea celor șase luni de cumul de venituri, vor trebui să returneze banii de ajutor social.

În aceste situații, cel care a beneficiat de ajutor social va trebui să aștepte 12 luni pentru a mai putea solicita din nou ajutorul social.