Românii vor intra în restaurante, mall-uri şi la nunţi cu certificatul verde. Raed Arafat: „Există deja o aplicaţie, avem legea”

Badea Violeta, Ana Ionescu 16.09.2021, 12:15
Românii vor intra în restaurante, mall-uri şi la nunţi cu certificatul verde. Raed Arafat: „Există deja o aplicaţie, avem legea”

Update E oficial! Comitetul pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis joi, 16 septembrie, că certificatul verde este obligatoriu în toate zonele unde rata de infectare depășește trei la mia de locuitori.

-Știre inițială-

Veste proastă pentru români! Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat că oamenii ar putea intra în restaurante, mall-uri și la nunți doar cu certificatul verde. Iată când ar putea intra în vigoare această măsură.

Creștere semnificativă a cazurilor noi de Covid 19

Raed Arafat avertizează că nu vom scăpa prea curând de pandemie. Mai mult, acesta este de părere că valul al patrulea ar putea să producă un număr mai mare de persoane afectate. De asemenea, secretarul de stat a precizat că medicii sunt deja obosiți, fiindcă la ATI se remarcă o creştere semnificativă şi rapidă a numărului de persone infectate.

„O să vedem cât de mare va fi impactul pe ATI. Până acum se vede o creştere semnificativă şi rapidă. Totuşi, existenţa unui număr de persoane vaccinate – chiar dacă este un procent mai mic decât în restul Europei şi din restul majorităţii ţărilor europene – avem o parte dintre oameni protejaţi să nu ajungă la forme grave.

Dar având în vedere că avem un procent mare de persoane nevaccinate, există riscul să avem în continuare un număr semnificativ în ATI, care să ajungă la oxigen, la terapie intensivă şi, din păcate, chiar să ajungă la sechele grave sau la deces”, a spus Raed Arafat în cadrul unei emisiuni tv.

Raed Arafat a anuntat ca certificatul verde ar urma sa devina obligatoriu pentru accesul in restaurante, mall-uri si la nunti
Raed Arafat a anuntat ca certificatul verde ar urma sa devina obligatoriu pentru accesul in restaurante, mall-uri si la nunti

Certificatul verde ar urma să devină obligatoriu pentru accesul în restaurante, mall-uri și la nunți

Având în vedere creșterea alarmantă a cazurilor noi de Covid 19, românii ar putea intra la restaurant, mall și nunți doar cu certificatul verde. Momentan, această măsură s-ar putea aplica doar acolo unde rata de infectare depășește 3 la mie, a precizat la Digi24 șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Acesta a declarat că își dorește să protejeze economia. Astfel, patronii de restaurante nu vor mai fi nevoiți să suspende activitatea, ci să primească doar clienții care prezintă acest certificat.

„În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei.

Bineînţeles, mai sunt şi alte condiţii: organizarea de conferinţe, congrese, dacă te duci în anumite locaţii în spaţii închise, dacă este incidenţa mai mare sau în anumite situaţii să foloseşti această modalitate de verificare”, a precizat Raed Arafat

Acesta a mai spus că se poate verifica ușor dacă persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicaţie care poate citi codul QR.

„Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei.

Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice.”, a precizat secretarul de stat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...