Românii vor fi obligați să meargă la vot dacă inițiativa unui senator va deveni lege. Amenda e mare pentru cei ce stau acasă

Ioana Bucur 24.02.2021, 16:46
Românii vor fi obligați să meargă la vot dacă inițiativa unui senator va deveni lege. Amenda e mare pentru cei ce stau acasă

Sancțiuni usturătoare pentru cei care nu își vor exercita un drept garantat de Constituție. Românii vor fi obligați să meargă la vot, dacă inițiativa unui senator va deveni lege. Ce amendă ar urma să primească cei care stau acasă.

Românii vor fi obligați să meargă la vot

Românii vor fi obligați să meargă la vot, în situația în care inițiativa unui senator se va transforma în lege. Felix Stroe, senator PSD de Constanța, și-a exprimat dorința controversată chiar la inaugurarea sediului destinat activității legislative din acest mandat.

„Mi se pare foarte corect, de asemenea, ca cetățeanul să vină la vot. Sunt țări care sancționează absenteismul la vot. Vă dau exemplu – Grecia – 100 de euro dacă nu merg oamenii la vot. Vrem să determinăm cetățenii să își recapete încrederea în democrație. Democrația nu se poate fără pluripartidism. Alegerile ca să fie legitime trebuie să fie un număr cât mai mare cel mai mare la vot”, a spus Stroe.

Potrivit senatorului, românii vor fi obligați să meargă la vot, iar cei care vor alege să nu își exercite acest drept vor primi o amendă usturătoare.

„Vom propune, noi parlamentarii constănțeni vom avea mai multe inițiative – în domeniul sănătății, cu politicienii care nu își onorează promisiunile și, personal, lucrez la această propunere ca cei care nu se prezintă la vot, fără motive întemeiate, să fie sancționați. Se tipăresc voturi, se mobilizează personal. Vom propune amendă pentru cei care nu merg la vot. Dacă lumea e aptă, trebuie să meargă la vot. 300 de euro amendă, de exemplu”, a declarat Felix Stroe.

Românii vor fi obligați să meargă la vot
Vot sau amendă. Inquam Photos / Bogdan Danescu

Sancțiuni și pentru aleșii care nu își onorează promisiuile făcute în timpul campaniei electorale

Senatorul a mai dezvăluit că lucrează deja la o inițiativă legislativă prin care aleșii locali – comunali, județeni – și chiar și parlamentarii, să poată fi trași la răspundere și sancționați, dacă nu vor aplica în timpul mandatului promisiunile făcute alegătorilor în timpul campaniei electorale.

„Lucrăm la o inițiativă legislativă care sperăm să aibă acceptul unei cât mai mari majorități din Parlament, după modelul unor democrații europene. Aleșii locali, respectiv comunali, județeni, sau parlamentarii, să poată fi trași la răspundere, în cazul în care promit ceva în campanie electorală și nu își onorează promisiunile. Cred că este normal ca respectul față de electorat, respectul elementar este să îți onorezi promisiunile electorale. Așa cum și în alte țări, puține, dar de ce să nu fim cu un pas înainte, cei care promit și ajunge omul primar sau parlamentar și nu își onorează promisiunile, să fie trași la răspundere, măcar contravențional. Se practică în Islanda, de exemplu”, a mai explicat social-democratul, potrivit ziuaconstanta.ro.

Absenteism record în România, la alegerile din decembrie 2020

Puțin peste 5,7 de milioane de români care au ieșit la vot, pe 6 decembrie 2020, adică 32% din totalul cetățenilor cu drept de vot, România a întregistrat un nou record negativ al prezenței la urne în istoria postcomunistă a țării. La ora 21:00, în București, prezența era de 31.16%. La alegerile parlamentare din 2016, prezenţa la vot la închiderea urnelor a fost 39,49%, ceea ce reprezintă 7.212.022 alegători. Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale din 2019 a fost 47,66% în primul tur, iar la localele de anul acesta a fost 46%.