În urma unui proiect de lege în toate zonele din țară se vor putea instala camere de supraveghere. Așadar, românii vor putea fi supravegheați pe toate drumurile. Pentru a se monta aceste aparate este nevoie însă de respectarea unor reguli.
Primăriile vor avea accesul de a monta camere video de supraveghere pe stâlpii de iluminat. Această lucrare se face fără plată, folosindu-se astfel de infrastructura de distribuție a energiei electrice. Acesta este un proiect de lege din Parlament, care a primit recent un raport favorabil la Camera decizională. În viitorul apropiat există mari șanse ca acesta să fie adoptat. Ca să se aplice este nevoie doar de semnătura președintelui și de publicarea lui în Monitorul Oficial. Primăriile vor putea monta camerele de supraveghere cu respectarea prevederilor din Legea nr.90/2018, referitoare la modul în care datele personale pot fi prelucrate, se arată potrivit informațiilor de la avocatnet.ro.
Pentru accesul de montare a camerelor de filmat este obligatorie respectarea următoarelor reguli:
În Irlanda o instanță a decis că folosirea filmărilor din camerele de supraveghere pentru cercetarea disciplinară nu este permisă decât dacă aparatele sunt folosite numai în acest scop. Dacă de exemplu un angajator vrea să folosească sistemul de supraveghere pentru cercetarea disciplinară, aceste este nevoit să stabilească scopul lor. Într-un caz din Irlanda un angajat a mâzgălit peretele din sediul angajatorului, iar filmările surprinse de camerele de filmat s-au folosit pentru a dezvălui cine este responsabil de acest lucru. Așadar, în urma unei cercetări disciplinare acesta a fost sancționat. Judecătorii au stabilit că a avut loc o încălcare a regulilor de protecție și a datelor, deoarece au găsit că sistemul de supraveghere era folosit numai pentru motive de securitate, iar angajatorul nu stabilise că filmările puteau fi folosite pentru cercetările disciplinare. De astfel, salariații nu erau informați despre utilizarea filmărilor în acest caz. Toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să respecte regulile pentru prelucrare și protecție a datelor personale (GDPR).
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Având în vedere o situație reală și periculoasă, scopul de a proteja proprietatea împotriva tâlhăriei, furtului sau vandalismului poate constitui un interes legitim pentru supravegherea video. Interesul legitim trebuie să fie real și trebuie să fie o problemă curentă (adică nu trebuie să fie fictivă sau speculativă). O situație reală de primejdie trebuie să fie la îndemână – cum ar fi pagube sau incidente grave în trecut – înainte de a începe supravegherea. În lumina principiului responsabilității, operatorii sunt sfătuiți să documenteze incidentele relevante (data, maniera, pierderile financiare) și acuzațiile penale aferente. Aceste incidente documentate pot fi o dovadă puternică pentru existența unui interes legitim”, au arătat cei de la A&L Goodbody, cu privire la cazul prezentat mai sus.