Românii trebuie să stingă becurile în orele de vârf. Decizia de ultimă oră luată la nivel european

Ana Anitoiu 30.09.2022, 19:00

Românii trebuie să stingă becurile în orele de vârf, conform unei decizii de ultimă oră luată la nivel european. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut anunțul, vineri, precizând și alte măsuri stabilite la reuniunea extraordinară a Consiliului Transporturilor Telecomunicațiilor și Energiei (TTE), organizată la Bruxelles.

Becurile trebuie să fie stinse în orele de vârf

În cadrul reuniunii s-a ajuns la un acord politic referitor la unele măsuri de urgență cu privire la prețurile ridicate la energia electrică. Noul set de măsuri vine în completarea cadrului deja existent la nivelul Uniunii Europene, dezvoltat cu sprijinul statelor membre pentru a asigura reziliența și solidaritatea europeană în contextul crizei energetice ce a fost determinată de războiul din Ucraina.

„Noile măsuri vizează, printre altele, captarea veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică și alți actori din piața de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023 și utilizarea acestora pentru a finanța măsurile de protecție a consumatorilor finali de energie electrică,

instituirea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui și al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf”, a transmis ministrul Virgil Popescu.

Romanii trebuie sa stinga becurile in orele de varf
Reducerea obligatorie a consumului de energie la orele de varf, printre masurile stabilite. Foto: unsplash.com

Identificarea orelor de vârf

Conform ministrului Energiei, România a susținut în ambele situații ca reducerea să fie voluntară. În ceea ce privește orele de vârf, propunerea a fost sprijinită doar de câteva țări – Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria.

Virgil Popescu a adăugat că s-au obținut flexibilități suplimentare în ceea ce privește modul de identificare a orelor de vârf la nivel național. Statele membre vor putea interveni în stabilirea unor prețuri reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici și IMM-uri și alte categorii de consumatori.

„În cadrul negocierilor, România a obținut garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel național privind protejarea consumatorilor și captarea veniturilor realizate de toți participanții din piață (producători de energie din toate sursele de energie, traderi și furnizori), într-o abordare echitabilă pot fi menținute.

România a promovat măsuri suplimentare de protejare a consumatorilor energo-intensivi, fiind importantă menținerea competitivității industriei europene și păstrarea locurilor de muncă”, a mai transmis Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, despre piața gazelor naturale

În ceea ce privește piața gazelor naturale, ministrul Energiei a spus că a vorbit la reuniune despre nevoia urgentă de implementare a unui plafon la tranzacțiile cu gaze naturale pe piața angro europeană. Demersul este susținut de cele mai multe state membre și vizează un tarif plafonat pentru importurile de gaze naturale indiferent de proveniență și pentru tranzacțiile interne, cu asigurarea securității în aprovizionare.

Totodată, conform ministrului Energiei Virgil Popescu, România susține în continuare activarea de urgență, înainte de iarna aceasta, a Platformei Energetice Europene pentru achiziția în comun a gazelor naturale, pentru a fi asigurată o distribuție echitabilă a volumelor suplimentare de gaze și LNG atrase către UE.

În plus, potrivit oficialului, România susține în continuare obiectivul de decuplare a prețului energiei electrice de cel la gazului natural, cerând propuneri concrete din partea Comisiei Europene pentru reformarea felului în care arată piața de energie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...