Românii trebuie să încheie alte contracte pentru gaze până la 30 iunie! Anunțul devastator venit de la Guvern

Luiza Moldovan 20.05.2020, 22:04

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu va mai reglementa prețurile la consumatorii casnici de gaze, începând cu 1 iulie 2020. Ideea este că prețul gazelor se va liberaliza.

Noi contracte la gaze, obligatorii până pe 30 iunie. Consumatorii sunt încurajați să verifice și ofertele altor furnizori

Prețurile vor fi stabilite în funcție de cerere și ofertă. Contractele consumatorilor cu furnizorul va trebuie să fie reîncheiate până la 30 iunie 2020. Potrivit avocat.net, consumatorii care nu reîncheie contractele vor beneficia de prelungirea furnizării gazelor de la actualul furnizor.

Consumatorii sunt încurajați să verifice piața și ofertele disponibile ale furnizorilor, ca să încheie contractele în deplină cunoștință de cauză, cu prețuri stabilite de dinamica pieței, nu de ANRE.

De altfel, ANRE are pusă la punct o aplicație prin care consumatorii pot să consulte ofertele. Pe telefoane și tablete există disponibilă aplicația ANRE (se găsește în App Store și Google Play), care oferă aceleași informații.

Aceasta e doar o primă etapă dintr-o fază mai mare a liberalizării piețelor
Aceasta e doar o primă etapă dintr-o fază mai mare a liberalizării piețelor

Furnizorul trebuie să le trimită clienților o ofertă

În plus, actualul furnizor ar trebui să le trimită clienților pe care îi are deja o ofertă cu prețurile practicate începând cu 1 iunie.  Dacă va decide să schimbe furnizorul, consumatorul nu va trebui să suporte costuri suplimentare și nici schimbări tehnice nu va avea de suportat.

Noul contract, conform ANRE, va putea fi încheiat cu unul dintre furnizorii acreditați în una din modalitățile următoare:

  1. Acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră avantajoasă
  2. Solicitarea, de la oricare furnizor, a unei ofer6te privind condițiile comerciale și prețul de frunizare
  3. Selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitație/ achiziție publică, dacă este cazul.

Aceste măsuri sunt doar o parte dintr-o etapă mai largă a tranziției către o piață a energiei complet liberalizată, lucru care trebuie să se întâmple până în 2021. Dacă tarifele reglementate pentru furnizarea energiei în sectorul gazelor vor mai fi aplicate până la 1 iulie 2020, piața energiei electrice, în privința prețurilor de consum, va fi liberalizată abia de la 1 ianuarie 2021.

Urmăriți Impact.ro și pe