Românii sunt dispuși să renunțe la masa de Paște, de teama prețurilor: „Este o tragedie pentru cei cu venituri mici”

Ana Anitoiu 18.04.2022, 15:59
Românii sunt dispuși să renunțe la masa de Paște, de teama prețurilor: „Este o tragedie pentru cei cu venituri mici”

Românii sunt dispuși să renunțe la masa de Paște, de teama prețurilor mari. Oamenii spun că pentru cei cu venituri mici, costurile de acum reprezintă o tragedie. Scumpirile din ultima vreme determină multe persoane să se orienteze către alimente mai ieftine și să taie mult din lista de cumpărături pe care obișnuiau să o facă de sărbători în anii anteriori.

Romanii sunt dispusi sa renunte la masa de Paste, de teama preturilor
Cosul de cumparaturi pentru Paste s-a scumpit

Cât costă cumpărăturile pentru masa de Paște

În ultima perioadă, alimentele s-au scumpit considerabil, iar persoanele cu venituri mici resimt din plin creșterile de prețuri. Dacă anul trecut un ou costa 60 de bani, în prezent costul este de 70 de bani, iar ouăle de casă se vând chiar la 1 sau 1,5 lei bucata. În plus, un litru din cel mai ieftin sortiment de ulei a ajuns să coste 9,3 lei faţă de 6,5 lei cât era în urmă cu câteva luni.

„Este o tragedie pentru cei cu venituri mici. Mâncarea s-a scumpit, la piaţă sau la supermarket dacă mergi, te ia groaza. Cu 100 de lei nu cumperi mare lucru. Pentru masa de Paşte voi achiziţiona mai puţine produse.

Am decis să renunţ la carnea de miel, un pui e suficient. Nu mai zic de legume şi fructe, acelea au preţuri astronomice pentru mine. În urmă cu câteva luni, aprovizionarea mă costa 150 de lei, acum cumpărăturile depăşesc lejer 300 de lei”, a spus o pensionară în vârstă de 73 de ani.

Cele mai mari scumpiri din România, înregistrate la alimentele de bază

Potrivit celui mai recent raport al Institutului Național de Statistică (INS), inflația a crescut la 10,2%, cu aproape 2 puncte procentuale peste valoarea de luna trecută. Faţă de luna decembrie a anului trecut, creşterea este de 4,0%.

Cele mai mari scumpiri din România au fost înregistrate la alimentele de bază, de 11,2% faţă de martie 2021. Preţul produselor de morărit s-a majorat cu 22%, cel al pâinii cu 24%, cel al legumelor şi conservelor de legume cu 18%, iar cel al fructelor cu 10%. Pentru carne și produse din carne, costurile au crescut cu 7,8%; pentru peşte, cu 11,5%; iar pentru lactate, cu 9,3%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%, iar costurile pentru servicii au crescut cu 2,66%.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Cred că 40-50% am observat o creştere de preţuri, cu aceiaşi bani cumperi mai puţină marfă. Sau dai mai mulţi bani dacă doreşti mai multe produse. Este incredibil, cel mai ieftin ulei costă 9 lei litrul, iar kilogramul de cartofi nu îl mai găseşti sub 2,5 lei. Nu mai spun de carne şi alte ingrediente”, a spus o femeie care încasează o pensie lunară de 1.540 de lei.

Conmercianții simt că vânzările merg prost. De exemplu, cei din piața Orizont din Călărași au spus că se simte faptul că omenii nu mai au bani pentru cumpărături. Vânzătorii rămân cu tarabele pline de legume și fructe și pot număra fără mare dificultate cumpărătorii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...