Românii și educația: mulți rămân doar cu visul la facultate, înțeleg altfel sărăcia din România

Gabriel Peneș 05.10.2022, 17:03
Românii și educația: mulți rămân doar cu visul la facultate, înțeleg altfel sărăcia din România

România este pe ultimul loc în UE la numărul de tineri absolvenţi de studii superioare (sub 25% în 2021) față de media europeană de peste 40%. Aproximativ 80% dintre adolescenții din mediul rural și alte comunități dezavantajate își doresc să ajungă la facultate, dar peste un sfert dintre ei se tem că nu vor obține diploma de bacalaureat, arată un sondaj efectuat de World Vision România.

Românii și educația: mulți rămân doar cu visul la facultate

România este pe ultimul loc în UE la numărul de tineri absolvenţi de studii superioare (sub 25% în 2021) faţă de media europeană de peste 40%. Aproximativ 80% dintre adolescenții din medul rural și alte comunități dezavantajate își doresc să ajungă la facultate, dar peste un sfert dintre ei se tem că nu vor obține diploma de bacalaureat.

Unu din trei se teme că familia nu-l va putea sprijini financiar, cei mai mulţi dintre aceştia luând în calcul să muncească în paralel cu studiile universitare, arată un sondaj realizat de fundaţia World Vision România, potrivit news.ro. Facultăţile care le asigură o carieră în Poliţie, Jandarmerie sau Armată îi atrag în cea mai mare măsură pe adolescenţii aflaţi în această situaţie.

„World Vision România a întrebat elevii din mediul rural cum îşi văd şansele de-a intra la facultate. Legat de ce i-ar putea împiedica să ajungă în învăţământul universitar, peste 46% sunt îngrijoraţi că nu vor lua examenele necesare pentru admitere, iar 28% dintre tineri sunt îngrijoraţi în particular că nu vor lua Bacalaureatul. Elevii respondenţi sunt în clasele a XI-a şi a XII-a, parte din programul „Vreau în clasa a 9-a” derulat de Fundaţie”, au transmis oficialii World Vision într-un comunicat, conform sursei citate.

80% dintre elevii din mediul rural și-ar dori să urmeze o facultate

Sondajul realizat de organizaţie arată că 41,7% dintre liceenii chestionaţi au temeri legate de noua structură propusă în Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar care va măsura competenţele de la mai multe discipline, în timp ce 20,4% admit că nu înţeleg ce le predau profesorii de la clasă, 17,5% spun că nu au suficient timp ca să înveţe pe cont propriu şi 13,3% spun că nu au bani pentru a face meditaţii la disciplinele de examen.

Mai bine de 34% dintre respondenţi spun că familiile nu-i vor putea susţine financiar la facultate. Tot legat de situaţia materială, aproape 78% dintre adolescenţi sunt îngrijoraţi de nivelul tot mai ridicat al preţurilor. Alţi 14% se tem că nu vor găsi loc la cămin, iar costurile pentru o chirie sunt prea mari raportat la bugetele lor.

Din rândul celor care vor să meargă la facultate (majoritari), cei mai mulţi se bazează pe forţele proprii şi abia apoi pe sprijinul de la universităţi. Concret, 70% plănuiesc să se angajeze pe perioada studiilor universitare. În acelaşi timp, mai puţin de jumătate din tinerii din mediile dezavantajate speră să se poată baza pe bursele oferite de universităţi”, mai arată concluziile sondajului.

Domeniul militar, cel mai preferat pentru continuarea studiilor universitare

Potrivit aceluiași sondaj, aproape 28% dintre adolescenţi intenţionează să se angajeze dacă nu vor reuşi să intre la facultate, alţi peste 23% dintre respondenţi se vor îndrepta către un curs de calificare, 12,7% şi-ar deschide o afacere, iar 11,4% ar pleca în străinătate. Peste 19% dintre tineri spun că nu ştiu ce vor face în cazul în care nu vor intra la facultate.

Alegerea domeniului de studii este strâns legată de pasiunea pentru domeniul ales ( pentru 86,3% dintre respondenţi), alte criterii luate în calcul fiind: asigurarea, după absolvire, a unei profesii care să le acorde un viitor sigur (81%); existenţa unor burse de burse de studiu (34.6%) şi existenţa cât mai multor locuri la buget (30%).

În ceea ce priveşte profilul facultăţilor pe care vor să le urmeze liceenii din medii defavorizate, acesta este: poliţie/jandarmerie/academia militară (30,6%), medicină sau domenii asociate (19%), informatică/inginerie (16,5%), drept (16%), psihologie (15,5%), ştiinţe socio-politice (15%) asistenţă socială (9,2%), limbi străine (8,7%), arte (6,8).

Sondajul printre elevii şi studenţii din mediul rural a fost derulat în luna septembrie 2022. Peste 300 de elevi și studenţi din satele României, parte din programul „Vreau în clasa a 9-a”, au răspuns chestionarului World Vision România.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....