Românii și bulgarii, tratați inuman în fabricile din Germania: „Noaptea îi auzeam pe colegii mei plângând”

Elena Avramescu 27.12.2021, 11:22
Românii și bulgarii, tratați inuman în fabricile din Germania: „Noaptea îi auzeam pe colegii mei plângând”

Mai mulți muncitori români din Bulgaria și România sunt exploatați într-un abator din Germania, acest lucru fiind scot la iveală după un documentar difuzat pe SAT 1. Autoarea acestuia, jurnalista Jana Bernhard, a povestit la Nova TV felul în care a reușit să trimită sub acoperire un muncitor bulgar, cu două diplome universitare, pentru a studia condițiile de muncă din abatorul de carne al miliardarului Clemens Tönnies.

Românii și bulgarii, tratați inuman în fabricile din Germania

Acest abator a devenit extrem de cunoscut în 2020, atunci când acolo a izbucnit cea mai mare infecție în masă cu coronavirus, de peste 2.000 de angajați. Astfel că pentru prima dată, presa germană a decis să dezvăluie fapte despre viața lucrătorilor bulgari și români de acolo.

Am lucrat în abatoarele Tönnies timp de doi ani și rareori terminam după cele opt ore convenite. În cele mai multe cazuri, am lucrat 12-13 ore. Înregistram orele suplimentare în registre, dar, în cele din urmă, acest lucru nu se reflecta în fișele de plată, a spus un român în fața Deutsche Welle în iunie 2020, potrivit știridiaspora.ro.

Este de necrezut cum oamenii sunt obligați să locuiască împreună cu 8-10 sau mai multe persoane într-un apartament iar fiecare dintre aceștia este obligat să plătească 200 de euro lunar chirie. În plus, clădirile sunt deținute de companii care au legătură cu abatorul, iar chiria este de 2-3 ori mai mare decât cea obișnuită pentru această zonă.

Era foarte frig și umezeală, benzile transportoare se mișcau foarte repede. Noaptea, în apartamentul nostru comun, îi auzeam pe colegii mei plângând din cauza durerilor puternice și a mâinilor umflate. Dar ne-am încurajat unii pe alții. Ne-am spus: „Rezistă!”, a mai spus muncitorul.

Mai presus de toate, oamenii sunt importanți pentru mine și vreau să-mi cer scuze față de ei, a declarat proprietarul abatorului, Tönnies, atunci când și-a cerut scuze în fața presei germane.

Romanii si bulgarii, tratati inuman in fabricile din Germania
Fabrica Germania

La scurt timp după, echipa de televiziune a Janei Bernhard de la „SAT 1” s-a dus să verifice dacă proprietarul va schimba cu adevărat condițiile de muncă din abatoarele sale.

Femeia care lucra sub acoperire pentru investigație și care în film se numește Milena, s-a confruntat cu reguli îngrozitoare stabilite în contractele de muncă. Astfel că i-a fost interzis să meargă la toaletă, să mănânce sau să bea apă în hale. Aceste lucruri erau permise doar în timpul unor pauze scurte.

Ne-am întâlnit cu oameni care au slăbit peste 20 de kilograme într-un timp scurt pentru că nu au avut posibilitatea să mănânce. Toate acestea sunt scrise în contractul de muncă, sunt legale, dar sunt inumane, a spus Milena.

Pe lângă toate acestea, un medic de pe ambulanță spune că un muncitor s-a spânzurat, nemaisuportând condițiile cu care se confrunta.

Este vorba despre oameni de mâna a doua, oameni care trebuie aruncați, care sunt pur și simplu înlocuiți cu următorii după ce sunt depreciați, a spus jurnalista germană.

Echipa de televiziune s-a deplasat la fața locului și s-a întâlnit cu muncitorii bulgari și români, însă acestora le-a fost frică să vorbească, și chiar a fost oprită de mașini de poliție care au încercat să împiedice filmarea.

Cu puțin timp înainte ca filmul să fie difuzat, avocații lui Tönnies au trimis o scrisoare de amenințare, însă acest lucru nu a oprit echipa. Milena a mai spus că ceea ce se vede este doar o sclavie modernă, care exploatează oameni săraci și educați cu scopul de a-i îmbogăți pe proprietarii unei companii germane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...