Românii primesc bani pentru cumpărături direct la casa de marcat. Noul sistem te scutește de risipă

Beatrice Dumitru 25.03.2023, 10:22
Românii primesc bani pentru cumpărături direct la casa de marcat. Noul sistem te scutește de risipă

O nouă măsură se va aplica în România. Oamenii primesc bani pentru cumpărături direct la casa de marcat. Astfel, vor avea posibilitatea de a putea returna ambalaj reciclabile către supermarketuri în schimbul unei sume de bani. Compania RetuRO va porni sistemul de returnare a ambalajelor. Ce este taxa pe ambalaj.

De când se aplică măsura

Țara noastră nu stă prea bine în ceea ce privește sustenabilitatea și reciplarea, căci România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul colectare selectivă.Rata de reciclare în rândul cetățenilor reprezintă doar un procent de 11%.

În acest context, ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat că sistemul de Garanție-Returnare, RetuRO, prin care românii vor fi obligați să plătească 50 de bani pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, va fi implementat în magazine din 30 noiembrie.

Consumatorul va trebui să ducă sticlele goale într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic, în orice magazin din România, iar în schimbul acestora, va primi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Potrivit ministrului Mediului, aproximativ 60 de mii de companii s-au înscris în acest sistem.

Românii primesc bani pentru cumpărături direct la casa de marcat. Noul sistem te scutește de risipă
Românii vor primi bani pentru sticlele goale.

Avem SGR (sistemul de Garanție-Returnare) în implementare, care va scoate foarte multe ambalaje din Economie, le va duce către o reciclare corectă și așa vor fi mai puține deșeuri. Sunt 50 de bani, dar dacă aduci zeci de sticle reprezintă ceva. La finalul lunii noiembrie va porni. Se lucrează intens în Returo, Returo este compania care va prelua responsabilitatea organizării acestui sistem, în spatele Returo sunt cele mai mari companii producătoare și de retail și sunt convins că seriozitatea sunt foarte mari. (…) Va fi un sistem funcțional cu siguranță și la finalul anului va porni. Trebuie să mai construiască centrele logistice de numărare, de sortare, dar aici este obligația Returo”, a declarat ministrul Mediului, pentru Euronews România.

Ce este sistemul ReturRO

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. a fost înfiinţată de către asociaţiile reprezentative ale producătorilor de băuturi şi ale comercianţilor pentru a gestiona sistemul de garanţie-returnare

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant, potrivit RetuRO. Garanția a fost setată în mod uniform la 0.50 RON, indiferent de tipul ambalajului sau conținutul acestuia.

Scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele într-o economie circulară pentru a ajuta România să atingă ţintele naţionale de colectare şi reciclare stabilite la nivel european, care cer  ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piaţă, iar până în anul 2029, 90% dintre acestea.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...